пятница, 12 февраля 2010 16:05

Назву Плутонові дала 11-річна дівчинка

26-річний американський астроном Клайд Томбо 18 лютого 1930-го відкрив найвіддаленішу планету Сонячної системи - Плутон. Знімки зоряного неба порівнював майже рік. Про відкриття - Клайд назвав його "планетою Ікс" - з"явилися статті у пресі. 11-річній британці Венеції Берні про нову планету розповів дідусь, бібліотекар Оксфордського університету. І поцікавився, як би вона її назвала. Венеція захоплювалася міфологією.

- Якщо ця планета така далека й холодна, то її треба назвати "Плутон", на честь римського бога підземного царства.

Дід розповів про це своєму приятелеві, професорові астрономії. А той - працівникам обсерваторії, які мали назвати нову планету. 1 травня назву "Плутон" офіційно затвердили. Від діда внучка отримала 5 фунтів винагороди.

Венеція Берні все життя працювала шкільною вчителькою. 2006-го, у розпал дебатів про перекласифікацію Плутона в карликову планету, сказала:

- У моєму віці мені майже все одно, але я воліла би, щоб він залишався планетою.

Померла торік у квітні.




Ярослава Мудрого варязькі найманці вважали скупим


"В 6562 месяца февраля 20-го кончина цари нашего", - надряпав на стіні Софійського собору в Києві сучасник князя Ярослава Мудрого після звістки про його смерть. Правитель Русі помер у ніч на неділю 20 лютого 1054 року у своїй заміській резиденції у Вишгороді.

У боротьбі за київський престол часто використовував варязьких найманців. У скандинавських сагах зображений скупим:

- Ви послужили мені на совість. Але, кажуть, ваші люди так розбагатіли, що вже не дивляться ні на яке добро... Я не хочу проганяти вас геть, але й не дам вам такої значної плати, - відказав Ярослав конунґові Еймунду, коли той домагався відшкодування його воїнам за втрачені в боях ноги, руки та пошкоджену зброю.

Ярослава Мудрого поховали в Софійському соборі в мармуровому саркофазі. 1939-го під 6-тонною кришкою виявили кістяк чоловіка, що мав зріст 172-175 см. Права нога була коротшою за ліву. Це збігається зі свідченнями літопису: там згадано, що Ярослав Мудрий був кульгавий. Чи від народження, чи після рани в бою - достеменно невідомо.




Жанну д"Арк звинуватили в чаклунстві

О восьмій ранку 21 лютого 1431 року в захопленому англійцями Руані на церковному трибуналі розпочався перший допит 19-річної Жанни д"Арк. Завдяки їй французи почали вигравати у Столітній війні. Полонену французьку воєначальницю звинувачували в чаклунстві. Про це нібито йдеться в "чутках серед народу". Попереднє розслідування в рідному селі дівчини доказів не дало.

- Я хотів би чути про рідну сестру те ж, що мені розповіли місцеві про Жанну, - зізнався слідчий.

Суддя, єпископ П"єр Кошон, назвав його зрадником та негідником і позбавив платні "за невиконану роботу". Три місяці Кошон заплутував Жанну запитаннями. Добивався, щоб зізналася в "поклонінні дереву фей" і "розмовах із дияволом". Коли секретарі відмовлялися записувати невигідні обвинуваченню відповіді або перекручували свідчення, закута в кайдани Жанна пригрозила:

- Якщо ще раз дозволите собі так помилитися, я надаю вам по вухах!

Жанну д"Арк спалили на вогнищі 30 травня 1431-го на площі Старого Ринку в Руані. Перед тим на голову їй одягли паперову митру з написом "Єретичка, віровідступниця, ідолопоклонниця". У травні 1920 року Папа Римський причислив Жанну д"Арк до лику святих. Французькому урядові покриття процедурних видатків обійшлося у 30 млн золотих франків.

 



17 лютого 1919 року уряд Української Народної Республіки направив в Одесу генералові д"Ансельму, командувачу французької десантної дивізії, подяку за те, що "благородна Франція вкупі з другими державами Антанти і Злученими державами Північної Америки готова підтримати нас і спільно вступити в рішучу боротьбу з більшовиками".

 

Першу карту погоди в Європі зробив 19 лютого 1855-го директор Паризької обсерваторії Урбан Ле Вер"є. Підготовка до її створення тривала понад два місяці. Дані спостережень від закордонних колег отримав телеграфом. Вони охоплювали проміжок між дев"ятою й десятою ранку того дня.

 

"Про посилення кримінальної відповідальності за хабарництво" - такий указ президія Верховної Ради СРСР ухвалила 20 лютого 1962 року. Одержання службовою особою особисто або через посередників хабара - у будь-якому вигляді - карали позбавленням волі від трьох до десяти років із конфіскацією майна. Ті ж дії, вчинені повторно, або вимагання хабара - від восьми до 15 років. За посередництво в хабарництві могли дати від двох до восьми років.


На засіданні Політбюро ЦК КПРС 16 лютого 1973 року обговорили питання про початок обміну партійних документів. Ухвалили: "Партийный билет N00000001 образца 1973 года выписать на имя основателя Коммунистической партии Советского Союза и Советского государства В.И. Ленина. Подписание билета поручить Генеральному секретарю ЦК КПСС т. Брежневу Л.И. При подписании присутствовать членам Политбюро ЦК КПСС, кандидатам в члены Политбюро ЦК КПСС и секретарям ЦК КПСС.". Партійний квиток N2 отримав Леонід Брежнєв.





ЦИФРИ:


8,3 кг

важила картоплина з городу англійця Томаса Сіддала з Честера, яку він вирив 17 лютого 1795 року. В околиці був голод, селяни мусили шукати їжу у промерзлій і вже перекопаній землі

 

11 годин

тривала промова депутата естонської Державної думи Марта Мартінсона 15 лютого 1926 року. Того дня обговорювали бюджет парламенту. Ішлося, зокрема, про скорочення зарплат депутатів


Сейчас вы читаете новость «Назву Плутонові дала 11-річна дівчинка». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть