Ексклюзивы
среда, 13 февраля 2013 16:17

Із ферми втекли 15 тисяч нільських крокодилів

Наприкінці січня через сильну повінь у провінції Лімпопо Південно-Африканської Республіки з ферми Rakwena втекли близько 15 тисяч нільських крокодилів. Відловити усіх не вдалося досі. Власник ферми припускає, що рептилії сховалися в річці й чагарниках. Коли починає смеркати, разом із сином беруть смолоскипи й вирушають на пошуки. Каже, у темряві крокодилів краще видно, бо їхні очі відбивають світло.

Ферма Rakwena експортує м'ясо й шкіру крокодилів у Намібію і Бельгію. Цього року планують вивезти на продаж близько 6 тонн м'яса.

Зараз на фермі живуть понад 32 тисячі рептилій. Подібних ферм уздовж берега річки Лімпопо десятки

Аріель ПАРТМАН, 34 роки, працівник крокодилячої ферми Rakwena, Понтдриф:

– У нас не раз ламалися вольєри, але це перша така масова втеча. Востаннє відкрився ­вольєр із тваринами на карантині. Ми точно знали, що там 17 дорослих крокодилів. ­Власник оголосив нагороду і за два дні пере­ловили всіх. Принесли навіть двох зайвих. Досі не знаємо, чиї вони. В наших хворих був грибок. ­Навіть якби хтось хотів ­продати, ­ніхто не купив би тварину з лахміттям ­замість шкіри. Цього разу втекли понад 15 тисяч. Це були вольєри з молодими крокодильчиками.

Я чистив і годував якраз ті поламані загони. За вісім років моєї роботи тут не мали жодних проблем. Було кілька випадків, що туристи лізли фотографуватися у воду, але крокодили або завмирали, або намагалися відплисти подалі від людей. Тварин, що втекли, боятися не треба. Вони в жодному разі не нападатимуть перші. Удень сидять у тихих місцях на річці. Деякі ще й полювати не вміють. Більші можуть вкусити, але таких утекло небагато. Та й доки зголодніють, їх усіх переловлять. У вольєрі з дорослими рептиліями також відчинилася ­клітка, але вони не встигли виплисти за межі ­ферми.

У найближчих селах навіть діти вміють поводитися з крокодилами. Ми наймаємо людей, коли робимо сезонні чистки й ремонти. Торік лікувати зуби 25-річному крокодилу допомагала 11-річна дівчинка. Щелепу зафіксували спеціальними розпірками, я додатково страхував, тримаючи верхню, а мала разом із ветеринаром вичищали гниль.

Не уявляємо, як наша ферма зможе вижити після такого. Браконьєри з'їхалися з ­усієї країни. Ми зірвали поставку 3 тонн м'яса до Євросоюзу. Постачальник погодився трохи почекати, але ми не впевнені, що зможемо виконати замовлення повністю. У Пітерсбур­зі у кількох ресторанах з'явилося меню з крокодилятиною. Не мають на неї ніяких документів, тому продають дуже дешево. ­Торік закупівельник матеріалу для сумок ­просив організувати велику партію шкіри молодняка. Ми не погодилися, а цього року він сказав, що не братиме поки що й старих. Думаю, люди продають йому виловлених наших тварин. Ходять чутки, що селяни далі по течії просять по 50 доларів за шкіру. Це те саме, що віддавати задарма. Заспокоює тільки те, що в митному контролі обіцяють не дозволити вивезти незаконно добуті шкіри. Якщо влада не втрутиться, ми збанкрутуємо.

Ванда НЕЛЬСОН, 43 роки, шеф-кухар, Спринґс:

– Приїжджаю на крокодилячі ферми, якщо є замовлення на спеціальний вечір. Обід на родину з м'яса рептилій у ресторанчику при фермі коштуватиме від 150 до 200 доларів. Дітям цікаво куштувати яєшню з крокодилячих яєць, дорослим подобаються стейки й медальйони. Я обслуговую вечірки, звані обіди й урочисті вечері. Мої послуги коштують від 300 доларів.

Крокодиляче м'ясо досить жорстке, тому вимагає гострих соусів і маринадів. Я замовляю кілька видів перцю з Мексики, спеціальні морепродукти з Японії й Китаю, трюфелі з Італії. Найдорожчий стейк, який готувала, коштував 1200 доларів. Замовив власник мережі автосалонів із Німеччини. М'ясо маринували у 40-річному вині, а зверху присипали тертим чорним трюфелем і блискітками зі справжнього золота. ­Замовник сказав, що це – перший в його житті ідеально просмажений стейк. Хоча, як на мене, золото неприємно хрумтить на зубах. Ніби котлету з піском жуєш. Двічі готувала зародки. Тепер відмовляюся від таких замовлень, бо дуже гидко.

Маю гаманець і чоботи з крокодилячої шкіри. Подарував власник ферми. Чоботи ношу четвертий рік, а виглядають, як нові.

Кайл ҐОРДОН, 29 років, поліцейський, Понтдриф:

– Люди трохи панікують, бо дехто знаходив крокодилів у себе на подвір'ї. Але ферма годує багатьох із міста й навколишніх сіл, тому особливо не обурюються. Розуміють, що це – не корови, втечі були й будуть. У розпліднику на заході країни з вольєра за таких самих обставин втекли четверо бегемотів. Правда, їх легше знайти.

Власники підрахували: на волі ще близько п'яти тисяч крокодилів. Їх немає сенсу шукати в ПАР, кажуть у службі порятунку. Зубаті вже давно підпливають до Індійського океану. У новинах передавали, що в Мозамбіку крокодили задрали вісім корів біля річки.

Моя донька Містер народилася з паралізованою рукою. Нам рекомендували дорогі масажі, сольові й грязьові аплікації, їздити на конях, займатися з дельфінами. Щоб виконати хоча б одну програму до кінця, мені треба було б працювати півтора року. Теща порадила вправи з крокодилами. Працівники підбирали невеличких тварин і клали руку малої їм у пащі. За три місяці Містер змогла ворушити пальчиками. Колись на фермі теща слухала лекцію британського професора. Він розказував, що крокодилячі зуби стимулюють нервову систему. Тепер багато скалічених просяться на ферму полікуватися.

Патрік МБОДАНО, 27 років, лікар, Йоганнесбург:

– Місцеві тільки тішаться, коли фермери розповідають про втечу крокодилів. Особ­ливо, якщо це – нільські. Вони безпечні, нападають дуже рідко. Люди, коли натрапляють на такого, ловлять його й ріжуть. Шкіру одразу продають на ринку або перекупникам. М'ясо розфасовують, складають у холодильник, роздають рідним і знайомим. Одної невеликої туші вистачає на кілька місяців. Ще вигідніше продати, але забагато мороки.

Я їв страви з м'яса крокодила тільки в ресторані. За смаком нагадує суміш краба, курки і кролика. Дуже ніжне. Варять його не довше 10 хвилин, додають приправи. ­Спецій кладуть небагато, щоб м'ясо не втратило свого ніжного смаку. Коли до мене приїжджають знайомі шведи, завжди просяться у ресторан. Замовляють тільки крокодилячі делікатеси.

10 доларів коштує в середньому кілограм м'яса з хвоста крокодила. Філе на 2 долари дорожче. Найдешевші кістки – 7 доларів за кілограм

Сейчас вы читаете новость «Із ферми втекли 15 тисяч нільських крокодилів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть