Ексклюзивы
среда, 11 января 2012 17:57

1 січня у Львові почала працювати нова транспортна мережа

 

Четвер, 5 січня, 14.25

На зупинці на вулиці Шота Руставелі у Львові зо 30 людей чекають на автобус номер 4а. З Нового року він єдиний з'єднує центр із найбільшим мікрорайоном Сихів. 1 січня в місті почала працювати нова транспортна мережа. Замість 78 автобусних маршрутів тепер курсує 46.

- На Сихів хочу, - чоловік у сірій шапці-вушанці заглядає в салон маршрутки.

- А я в Ріо-де-Жанейро, і шо? - відмахується водій. - Не бачиш, пише - в Рясне їду.

- Ти ще на бумазі-міліметровці написав би! - жінка стукає палицею по таблиці зі схемою руху на вікні автобуса. - Хто куди їде - не поймеш. Обіцяли плакати на кожній зупинці повісити з новими маршрутами - ніц нема.

- Раніше звідси до мого дому 15 маршруток їхало. Тепер - одна тільки, - до розмови приєднується старша жінка з двома великими картатими сумками. - Так вона ще й не всюди зупиняється! Я на проспекті Свободи півгодини кумкала. Махаю руками - не стає, хоч там все життя зупинка була. Мусила йти кілометр із торбами.

Люди починають сваритися. Під'їжджає автобус. Усі заходять.

- Е-е-е, мав я в дупі ваші маршрутки, - махає рукою чоловік у вушанці. - За цей бєспрєдєл платити не буду. Назло пішки піду.

Розробники нової мережі кажуть, що головне її завдання - розвантажити центр Львова від транспорту. Запевняють: такого досвіду в Україні ще не було

А в цей час:

У селі Сураж Шумського району Тернопільської області до хати 100-річної Марії Якимчук заходять сільські та районні чиновники. Зупиняються біля ліжка іменинниці, вручають букет білих хризантем і теплу ковдру. Читають вітання від президента. Марія Федорівна посміхається. Вже чотири роки вона не ходить - дуже болять ноги.

- Чоловік був у "бандерах", потім ховався. І досі ніхто не знає, що з ним сталося. Через нього прабабуся багато років просиділа в Сибірі. Коли повернулася, працювала в колгоспі. На свої 100 років дуже гарно виглядає, на щічках немає жодної зморшки, - каже правнучка 30-річна Віта Мельничук.

Марія Якимчук весь день буде згадувати про життя та чекати своїх трьох дітей. Вони вже літні й хворі. Ніхто приїхати не зможе.

19-річна Людмила Гаврилюк пише заяву в райвідділі міліції. 2 год. тому в центрі міста Жмеринка на Вінниччині ворожка забрала в неї сережки, торт і шампанське.

- Приїхала на базар скупитись, - розповідає. - Вже йшла на маршрутку, коли мене спинила якась тьотка. Стала казати, що я вся красіва, а на мені лежить вєнєц безбрачія і що мені срочно треба зняти порчу. Щоб це зробити, треба сірьожки потерти й освятити. Я не знаю, що на мене найшло. Дала їй потримати пакет з тортом, зняла сірьожки, цепочку. Потім нічого не помню. Коли прийшла в себе, при мені вже нічого не було. Забрала даже косметику з карману й десятку на дорогу.

49-річний Володимир Сухенко з Черкас іде на урок до музичної школи №1. Він повертається з акції протесту, яку влаштував Муніципальний духовий оркестр проти закриття колективу. Під стінами міськвиконкому виконували марш "Запорізький" та "Калину пам'яті".

- 16 років існував оркестр і тут на тобі. Ми працювали й у дуже тяжкі часи, ніхто не думав закривати. Якщо це зроблять, то Черкаси будуть єдиним обласним центром, де немає свого оркестру. У маленьких містечках Польщі, Чехії такі відкривають, а в нас - навпаки. Якщо акція не допоможе, то треба буде їхати в Київ шукати правди.

Галина Кричук, 75 років, із села Раківчик Коломийського району на Івано-Франківщині в літній кухні накриває чистим рушником поливану зелену миску. Там тісто на пампухи. Дістає з шафи півлітрову банку варення з троянд. Його спеціально тримає на Святий Вечір. Доньці та чотирьом онукам дуже смакує. Обіцяли приїхати з міста.

Вхідні двері різко відчиняються. У кухню влітає 7-річний онук Олег.

- Бабуню, дивись, у тебе на подвір'ї підсніжники зацвіли, - протягує білі квіточки.

Від несподіванки Галина випускає із рук банку. Пробує зловити її, зачіпає ліктем дерев'яну дошку з мукою. Все разом падає на підлогу, банка розбивається. Щоб не заплакати, повертається до вікна.

- О Боженько, що за чудасія? - за склом бачить подвійну веселку. Не пригадує такого, щоб у січні замість снігу та морозу цвіли підсніжники й була райдуга.

Майстер соломоплетіння Микола Огородник, 48 років, на ремісничому хуторі Плугаки Здолбунівського району Рівненської області розмовляє по мобільному з помічником мера Тернополя 28-річним Сергієм Черкашиним. Той каже, що його дідух встановили на Театральному майдані міста й освятили.

- Дуже гарний вийшов і високий - понад 4,5 метри. Більше місяця його з дружиною, донькою і двома синами плели. Зв'язали майже 300 метрів солом'яної стрічки. Пішло дві копи снопів, - розповідає Огородник. Скільки заплатили за роботу, не признається. - Дідух коштує від 50 гривень до мільйона. Добрій людині - то й за дурно можу зробити. Вважайте, що в Тернопіль віддав за рубель сріблом і мільйон золотом, - жартує.

Що світ дізнався про Україну за тиждень

2525 діамантів містить каблучка "Царівна Лебідь", представлена днями в Україні. Це - світовий рекорд. Загальна вага коштовного каміння відносно невелика - 10,5 карата. За виріб просять $1,3 млн, повідомляє вісник World record academy.

Однією з чотирьох країн світу, в яких є висока ймовірність швидкого дефолту, швейцарський банк UBS назвав Україну. Інші три - Пакистан, Угорщина та Хорватія, пише угорська газета Hungary around the clock.

 

Посвідчення платника єдиного податку тепер видаватимуть безстроково та безкоштовно. Це передбачено змінами до Податкового кодексу, які набули чинності з 1 січня. Раніше такий документ діяв протягом року.

1 січня в Україні розпочали реєстрацію охочих пройти цього року зовнішнє незалежне оцінювання. Триватиме до 20 лютого.

Платні парковки в Україні обов'язково повинні бути обладнані паркоматами. Це передбачає урядова постанова, яка вступила в дію з 1 січня. На кожні 10 автомобілів на майданчиках має стояти один паркомат. Якщо його немає, то парковка вважається незаконною.

На 15 діб можна потрапити до в'язниці за політичні скандування й банери, що зачіпають честь і гідність офіційних осіб, під час футбольних матчів. Таке покарання передбачає законопроект нардепа-"регіонала" Вадима Колісніченка, який він зареєстрував у парламенті 29 грудня.

Президент Віктор Янукович скасував День Свободи, який святкували в річницю помаранчевої революції, 22 листопада. Об'єднав його з Днем Соборності, що відзначають  22 січня.

 

"Деякі народні депутати умудряються отримувати житло двічі. Багато хто не живе в ньому - продають. Усього Рада роздала 200 квартир, із яких лише дві повернулися державі"

Олександр ЧОРНОМОРОВ, нардеп-"регіонал", про квартири, які парламент видає депутатам

 

150 000

доларів витратить радіостанція ХIТ FM, телеканал М1 та Фонд Бориса Колеснікова на неофіційний гімн Євро-2012. Пісня переможця 300 разів прозвучить на ХIТ FM, а кліп на неї 300 разів покаже М1.

 

 

Мер Харкова Геннадій Кернес через суд домігся заборони встановлювати намети у Качанівській колонії і натомість розпорядився встановити там лавки за ціною 300 тисяч гривень.

Гроші для людей - як бензин для автомобілів: якщо його багато - їдеш куди хочеш, мало - тупцюєш на місці. Однак, незалежно від рівня палива в бензобаку, Mercedes все одно залишається Mercedes'ом, а "Запорожець" - "Запорожцем".

- Кажуть, Кабмін обурений тим, що жовта преса спотворює заяви Азарова.

- Коли він читає українською, то спотворювати вже й нічого.

Новорічна скоромовка:

"В Москву за газом поїхав Пахло, але газом так і не запахло!"

 

Сейчас вы читаете новость «1 січня у Львові почала працювати нова транспортна мережа». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть