Ексклюзивы
вторник, 23 апреля 2013 00:45

"Європейці дуже позитивно оцінили нашу присутність на дебатах у Страсбурзі"

 

18 квітня Європейський парламент ухвалив поправки до Угоди між Європейським співтовариством та Україною про спрощення візового режиму. Це дало змогу суттєво спростити перетин кордону країн — членів ЄС українськими громадянами. Важливу роль в ухваленні рішення відіграла присутність нашої делегації на дебатах із цього питання, пояснює лідер Європейської партії України народний депутат 45-річний Микола Катеринчук. До Страсбурга він прибув на чолі делегації українських політиків.

— Розгляд питання про спрощення візового режиму мали перенести на невизначену дату, — розповідає Микола Дмитрович. — Наше наполягання та безпосередня присутність на дебатах засвідчили європарламентаріям важливість ухвалення поправок до Угоди, а відтак питання все ж розглянули й підтримали. Загалом європейці дуже позитивно оцінили нашу присутність на дебатах і відверто визнали, що це й стало поштовхом до позитивного рішення.

У рамках візиту Європейська партія України організувала круглий стіл для євродепутатів. Яка мета цієї акції?

— Восени в нас значуща подія — підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це надважливий крок на шляху євроінтеграції. Однак існують загрози зриву цього процесу. Сподіваюся, що організований та проведений Європейською партією круглий стіл у стінах Європарламенту разом із його членами зніме напругу в цьому питанні й Угоду про асоціацію підпишуть.

Для підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом Київ має виконати 19 вимог. Які?

— Усі вимоги можна поділити на три категорії. Політичні — визволення політичних в'язнів. Юридичні — реформування прокуратури та міліції, боротьба з корупцією. Організаційні — створення механізму реалізації рішень Європейського суду з прав людини.

Міністерство закордонних справ звітує, що влада виконала дев'ять із 19 вимог. Про що йдеться?

— Справді, окремі зрушення є. Помилували опозиціонера Юрія Луценка. На розгляд парламенту винесли пакет законів щодо боротьби з корупцією. Україна покращила свої позиції в рейтингу інвестиційної привабливості Всесвітнього банку.

Уряд каже, що не може внести на розгляд парламенту закон про створення антикорупційного бюро або закон про антикорупційну люстрацію чиновників. Мовляв, через те, що Раду блокує опозиція. При цьому аналогічні проекти, внесені опозиційними депутатами, ігнорують або взагалі відхиляють.

Що робить влада для створення Виборчого кодексу?

— Майже нічого. Єдиний позитив — 4 березня Кабмін схвалив план першочергових заходів щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів. Хоча вже є проект Виборчого кодексу, погоджений з Радою Європи. Його можна хоч завтра ухвалювати. Цей документ вносив опозиціонер Юрій Ключковський минулого скликання. Його можна реанімувати і внести ще раз.

В України також вимагали встановити чіткі правила для рівного доступу до засобів масової інформації всім учасникам виборчого процесу.

— Так, але влада не лише цього не забезпечує, а й хоче ввести кримінальну відповідальність за наклеп. Це опозиції вдалося відбити. Єдиний позитив, що наприкінці минулого року уряд вніс до парламенту проект закону "Про громадське телебачення і радіомовлення". Я сам вніс законопроект про захист професійної діяльності журналістів. Дуже сподіваюся, що його ухвалять. Щодо опозиції, то влада продовжує позбавляти мандатів опозиційних політиків.

Але, як ви зауважили, політв'язнів почали випускати?

— Після рішення Європейського суду відпустили екс-міністра МВС Юрія Луценка й екс-міністра екології Георгія Філіпчука. Незабаром буде рішення по Юлії Тимошенко — відпустять і її. Але паралельно майже щотижня в країні з'являються нові політичні в'язні. Умови їх утримання не покращують. Та ж таки Юлія Тимошенко досі не може отримати адекватної медичної допомоги. Влада щосили перешкоджає їй спілкуватися з адвокатами, захисниками, не дозволяючи побачення з родичами, журналістами.

До своїх здобутків влада записує запровадження нового Кримінально-процесуального кодексу. Як ви його оцінюєте?

— Він запрацював лише на папері. Кошти в бюджеті не виділені, нових кліток у судах не встановили, системи відеофіксації (встановлення відеокамер у приміщеннях судів для подальшого оприлюднення дозволених частин судового засідання. — "ГПУ") закупили тільки для обласних судів. Обручів для тих, хто перебуває під домашнім арештом, теж нема.

Яким чином реформують судочинство?

— Влада відклала реформу міліції та прокуратури, зате почала створювати фінансову міліцію. Ніякої реформи не буде до виборів президента 2015 року. Закон про кримінальні проступки досі до парламенту не внесли. Антикорупційне бюро не створили. Отже, нас як опозицію поставили перед вибором — або погодитися на пропоновану гру і закрити очі на нездатність влади, або відстоювати принципову думку й стикнутися з ризиком, що влада інтегруватиме країну до Митного союзу. Саме це питання ключове і для української опозиції, і для європейських політиків.

Добре, що візовий режим з Євросоюзом таки спростять. Бо це для людей. Але є ще питання Угоди про асоціацію. Її підписання восени цього року — надважливе для України. І через позицію влади все може зірватися. Дуже сподіваюся, що наш круглий стіл з євродепутатами бодай частково зняв напругу та переконав їх, що Угоду таки потрібно підписати.

Плануєте і надалі організовувати щось подібне?

— Дуже хочу, щоб ми провели круглий стіл між владою та опозицією з питань євроінтеграції. Ми вже запропонували нашим європейським партнерам на початку осені, у вересні, зібрати політичний круглий стіл. Щоб модераторами були саме європейці, — й посадити за нього і владу, і опозицію. Обговорити перспективи української євроінтеграції. Адже саме тут так гостро відчуваємо брак співпраці, не дивлячись на публічний консенсус.

Чи піде на це влада?

— Сподіваюся, бо досі вона не брала участі в публічній дискусії. Не хочеться, щоб ми сиділи мов на ток-шоу з людьми, які не ухвалюють рішень. Там мають бути президент, прем'єр, голова Верховної Ради, міністр закордонних справ. Якщо колись такий з'явиться, то й віце-прем'єр з питань європейської інтеграції. Тоді про щось можна говорити. Опозицію могли б представляти члени комітету з питань євроінтеграції, голови трьох опозиційних фракцій. Саме обговорення наболілого питання Угоди про асоціацію з ЄС може стати запорукою того, що не буде провалена асоціація з ЄС у листопаді.

Сейчас вы читаете новость «"Європейці дуже позитивно оцінили нашу присутність на дебатах у Страсбурзі"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть