Ексклюзивы
пятница, 05 августа 2011 10:37
Брати Капранови
Брати Капранови
Письменники, видавці, громадські діячі

Як розпізнати тролів в інтернеті — 5 ознак

Останнім часом в інтернеті побільшало тролів – кажуть навіть, що їхню роботу оплачують вітчизняні політики та іноземні спецслужби. Воно й не дивно – інтернет найменше піддається формальному контролю, от і намагаються закидати його лайном, щоб зруйнувати довіру читачів та позбавити дописувачів натхнення.

Утім, люди наші не такі вже й дурні, тому одразу зрозуміли, що певна категорія форумчан не є представниками виду homo sapiens, а прийшли сюди з потойбічного світу, щоб шкодити, паскудити, провокувати та сіяти ворожнечу. І за це охрестили їх тролями.

Одразу треба відзначити влучність такої назви. Адже у скандинавській міфології окрім тролів існують ще й гобліни. Але гобліни – істоти, що не переносять сонячного світла. Вони сидять собі у печерах та охороняють скарби. Тролі ж – істоти комунікабельні. Вони не мають скарбів, але люблять гроші, тому вештаються світом та заважають жити добрим людям, сподіваючись на цьому заробити. Сучасні гобліни, до речі, теж не лізуть на світло, вони сидять у штабах та кабінетах, охороняють бабки і оплачують роботу тролів. Недарма керівників Ку-Клукс-Клану колись називали Великими Гоблінами.

Тролів у нас розвелося неміряно. А тому кожному читачеві та дописувачу варто навчитися розрізняти – хто перед тобою, реальна людина а чи троль, що діє за вказівкою гобліна.

Маючи великий досвід публікації на інтернет-ресурсах, ми визначили для себе кілька ознак, за яким можна впізнати троля і подеколи навіть класифікувати його.

Ознака перша: дописувач не відповідає цільовій аудиторії сайту. Наприклад, на українському ресурсі пише агресивні українофобські коментарі підкреслено російською мовою.

Логіка тут проста – чи стане нормальна людина регулярно ходити на ресурс, де пишуть про те, що вона ненавидить? Звісно, ні. Отже це – або психічно нездорова людина, яка отримує задоволення від того, щоб лаятися, або проплачений троль, або і те й інше одночасно.

Ознака друга: коментатор висловлюється максимально провокативно, не сприймає аргументів, відверто бреше, зосереджується не на тексті, а на особистості автора.

Ознака третя: дописи не мають відношення до статті, під якою містяться.

Наявність перших трьох ознак свідчить – перед вами істота найнижчого рівня, або Троль примітивний. Існує також підвид Троля примітивного – це так званий Троль-робот. Його легко визначити за повтором однакових чи майже однакових постів.

Ознака четверта: дописувач охоче відгукується на різкі зауваження, але вперто ігнорує конструктивну, а особливо ввічливу дискусію.

Ознака п'ята: коментатор гіперактивний. Частенько пише кілька постів поспіль, немов би розмовляє сам із собою. Взагалі завелика активність має викликати підозри – адже для того, щоб убивати стільки часу за комп'ютером, треба щоб хтось його оплачував.

За такими ознаками можна впізнати істоту наступного рівня – Троль просунутий. Ця категорія потойбічних створінь часто маскується під звичайних дописувачів, але у й їхній поведінці завжди присутня якась неприродність – наприклад, безапеляційна підтримка чинної влади, а чи якоїсь політичної партії. Часто дописи містять внутрішні суперечності – як то антиукраїнські ідеї, висловлені українською мовою тощо.

Найгірше піддається ідентифікації Троль інтелектуальний. Його легко сплутати із звичайним опонентом. Проте цей різновид практично не трапляється в інтернеті. Мабуть, через те, що людина з інтелектом ніколи не піде тролити – просто через самоповагу.

Розуміємо, що не можемо претендувати на вичерпність наведеної класифікації, а тому пропонуємо читачам, які належать до виду homo sapiens долучитися до цієї роботи – якщо ми навчимося одразу розпізнавати тролів, то заощадимо велику кількість сил.

Бо сперечатися з тролями – марна праця. Переконати їх не вдасться, бо це – істоти потойбічні. І керуються вони не людськими почуттями, а вказівками гоблінів із штабів

І ще одне. У дописах деяких читачів можна знайти вищезгадані ознаки, попри те, що самі ці читачі тролями не є. Це ускладнює процес впізнавання.

А отже нам усім треба вчитися поводитися так, щоб нас бува не переплутали із тролями.

Сейчас вы читаете новость «Як розпізнати тролів в інтернеті — 5 ознак». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

66

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть