середа, 29 грудня 2010 20:14

Якою буде Україна 2020 року? - прогноз соціолога Євгена ГОЛОВАХИ

Через 10 років кількість цивільних шлюбів в Україні зросте, підвищиться шлюбний вік. Зараз він у середньому 23-25 років, у Європі - 28-30. Три-чотири роки триває романтична фаза кохання. Проживши стільки часу разом, люди розуміють, чи підходять вони одне одному. Бо до цього в них не голова працює, а дещо інше.

Не буде родин із трьома дітьми, як того домагаються наші політики. Хай навіть за третю  даватимуть мільярд. Коли в сім'ї стільки дітей, матір має присвятити їм усе життя, а в неї свої амбіції. Люди хочуть не тільки народжувати й виховувати, але й для себе пожити. Такий егоїзм притаманний сучасній цивілізації.

Значно побільшає представників сексуальних меншин. Українці вже спокійніше ставляться до гомосексуальних стосунків. Негативно, але як до явища, що їх не обходить. Хай собі живуть, та нас не чіпають. Якщо приєднаємося до європейської спільноти, постане питання, чи узаконювати одностатеві шлюби.

Інститут соціології опитав українців, чи були серйозні конфлікти з оточенням протягом року. 1994-го такі конфлікти мав кожен десятий, цього року - 6 відсотків. Люди почали розуміти: навіщо з кимось конфліктувати, коли своїх проблем повно. Сприймають довкілля не як ворогів, а як товаришів по нещастю. Та якщо протягом наступних 10 років економічна ситуація покращиться, то суперечок знову побільшає. Зокрема, родичі сваритимуться навколо великої спадщини.

"Майдан" відбувся 2004-го, коли економіка зростала. Люди трохи краще зажили й подумали: в нас є щось іще, крім виживання. Як житимемо ліпше - будуть "майдани".

У 1970-1980-ті щоразу, коли їхав у переповненому громадському транспорті, траплявся серйозний скандал. Зараз люди менше сваряться

1994 року зневірилися в людях, зіткнулися з підлістю, зрадництвом 30 відсотків українців, цьогоріч - 18 відсотків. У першій половині 1990-х, при зустрічі з капіталізмом, ми не розуміли, що коїться, чому була чудова людина, а за гроші зрадила. Тепер розуміємо. Через 10 років природні людські стосунки як віроломні сприйматимуться ще рідше.

У 1970-1980-ті щоразу, коли їхав у переповненому громадському транспорті, траплявся серйозний скандал. Зараз люди менше сваряться. Почали краще ставитися один до одного, поважати приватний простір. Ще 10 років - і в Україні з'являться перші ознаки цивілізованого суспільства. Серед них - нетотальна корумпованість, політкоректність, можливість протидіяти зловживанням влади.

Жінка займатиме краще становище в суспільстві. На початку 1980-х чоловіки думали, що в політиці жінкам нема чого робити. Зараз так не вважають. Надалі ця тенденція зростатиме.

Екологічні умови в містах погіршаться. Більше людей переїжджатимуть у села.

Українці відповідальніше ставитимуться до роботи. Бо збільшиться кількість робочих місць у приватних компаніях, де вимоги до працівників вищі. Американці не талановитіші за нас. Ними просто краще управляють. Більше заохочень і санкцій, менше ірраціонального тиску.

У світі опитали школярів: якщо товариш списуватиме, чи розкажуть вони вчителю. Відсоток тих, хто казав, що розповість, збігається з рівнем добробуту країни. Українці не розповідають про своїх друзів учителю. І через 10 років не будуть.

Перші помітні паростки побудови сучасного цивілізованого суспільства з'являться в Україні саме через 10 років.

Євген ГОЛОВАХА, завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології

Зараз ви читаєте новину «Якою буде Україна 2020 року? - прогноз соціолога Євгена ГОЛОВАХИ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути