Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2010 16:07

Журналістка на вибори мера витратить 30 тисяч гривень

Автор: фото надане Ірмою Крат
  Журналістка з Гадяча Ірма Крат сфотографувалася в Києві з лідером Народної партії, головою Верховної Ради Володимиром Литвином
Журналістка з Гадяча Ірма Крат сфотографувалася в Києві з лідером Народної партії, головою Верховної Ради Володимиром Литвином

Нові способи агітації демонструють на цих виборах кандидати у міські голови на Полтавщині. На минулих поширеними була традиційна агітація в пресі, зустрічі з виборцями, біґ-борди та плакати.

Сісти в крісло мера Гадяча захотіла власниця місцевої газети "Свобода слова" 26-річна Ірма Крат.

— Набридло писати, що потрібно відремонтувати дороги, господарювати економно. Вирішила сама зарадити цьому, — говорить.

Кар'єру починала з продажу насіння кавунів під місцевим універмагом. Працювала в газеті, а згодом відкрила свою. Після розлучення організувала меблевий бізнес.

— Зустрічатимуся з людьми на їхніх вулицях. Записуватиму проблеми в блокнот. Коли не виберуть — подарую його з квітами тому, хто стане мером, — розказує Ірма. — Надрукую 20 тисяч газет, у яких розкажу, що буду робити. Це коштуватиме 10 тисяч гривень. Розповсюджувачам заплачу 4 тисячі. На бензин піде до 5 тисяч гривень. На виборчих дільницях поставлю 20 своїх спостерігачів. Кожному заплачу по 200 гривень. Загалом витрачу до 30 тисяч гривень зі свого бізнесу, партія не дає.


У Полтаві набуло популярності меценатство.

Уперше пакети з крупами, олією, консервами пенсіонерам рік тому роздавав лідер громадського об'єднання "Наш дім — Полтава" Олександр Мамай. Надавав допомогу обдарованим дітям, малозабезпеченим полтавцям. Спочатку робив це як благодійник. Згодом оголосив про намір боротися за крісло міського голови. Почав у Полтаві організовувати концерти в дворах багатоповерхівок. Облаштовує по місту дитмайданчики.

Їх установлює і теперішній мер Андрій Матковський із дружиною Вікторією. У рамках міської благодійної програми "Турбота" за гроші бізнесменів купують обладнання для лікарень, іграшки для дитсадків, допомагають школам. Перед Днем міста Матковський від імені міської влади також роздав півтори тисячі продуктових пакетів дітям війни. Виправдовувався, що кошти на них зібрали депутати, а закупівлю продуктів двічі перевірило контрольно-ревізійне управління. Про те, що на благодійність витрачає власні гроші, мер не заявляв.


З інтриги розпочав власну передвиборну кампанію власник мережі фітнес-клубів "Вітамін" у Полтаві Андрій Мартенс.

На кількох десятках сіті-лайтів з'явився напис: "Хто такий Андрій Мартенс?". За якийсь час там же вивісили обкладинку місцевого глянцевого журналу з фото політика та заголовком: "Андрій Мартенс та його жінки". Насправді в статті йшлося про його матір, дружину, доньку і колежанок.


Сторінки в соціальних інтернет-мережах "Вконтакте" й "Одноклассники" завели собі Олександр Мамай та Андрій Матковський.

Останній має також свої сторінки на "Твіттері", "Фейсбуці", веде блог у "ЖЖ", на сайті politiko.com.ua.

Мамай обмежив доступ до своєї сторінки "Вконтакте". Його група налічує близько півтисячі учасників.


Стало модним замовляти соцопитування.

Усі кандидати в мери Полтави заперечують, що самі замовляють ці дослідження. Результати опитувань різняться і за відсотками, і за результатами. Проте з усіх стає зрозуміло, що основних претендентів на крісло мера два — Матковський і Мамай.


Наймані коментатори на популярних у місті інформаційних сайтах — іще одна нова піар-технологія.

Сайт "Полтавщина" викрив агентство у Дніпропетровську, яке платить студентам, аби ті під актуальними новинами залишали коментарі, вигідні замовнику.


З'явилися політичні скандали.

У місті роздавали листівки з критикою мера. Паралельно розповсюджували глузливі листівки й про Олександра Мамая.

Незадовго до виборів правозахисник, колишній комуніст Олексій Гавріков пообіцяв "вивести на чисту воду" всіх кандидатів. Розкритикував двох претендентів — Мамая і екс-губернатора Валерія Асадчева. Мамай подав у суд на дві газети, що надрукували "розслідування" Гаврікова, аби ті опублікували спростування. Суд виграв. Натомість Матковського правозахисник скоріше виправдовує, а не критикує.


Побільшало кандидатів, які пропагують національні ідеї.

Кандидат у мери Лохвиці адвокат Олександр Панченко встановив у місті близько 20 меморіальних дощок, два пам'ятні знаки і пам'ятник Тарасові Шевченку. Організував правозахисну агенцію "К. Д. Б." — "Корупція. Довкілля. Безпека".

Екс-губернатор Валерій Асадчев, що хоче бути мером Полтави,  добивався встановлення у місті пам'ятника Симону Петлюрі — голові Директорії Української Народної Республіки, та гетьману Іванові Мазепі.

Зараз ви читаєте новину «Журналістка на вибори мера витратить 30 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути