вівторок, 07 вересня 2010 07:00

Депутат Колісниченко міг би судитися з Гоголем

"Регіонал" Вадим Колісниченко подав до Генеральної прокуратури скаргу. Його зачепила група народних депутатів. Ті на урочистостях з нагоди 20-ї річниці Декларації про державний суверенітет співали пісню на вірш Івана Франка "Не пора, не пора, не пора москалеві й ляхові служить".

Колісниченко вважає, що такі слова можна трактувати як розпалювання міжнаціональної ворожнечі, приниження честі і гідності громадян України польської і російської національностей, дискримінацію їх за національною ознакою.

Колісниченко є депутатом із Криму. Там живе купка агресивних "викривачів" українського націоналізму. До нього зараховує все, що в Україні не стосується Росії. На їхні смаки й орієнтується народний депутат. Він свого часу паралельно із прогресивною соціалісткою Наталею Вітренко розповідав відверту брехню про Нюрнберзький трибунал над Організацією українських націоналістів та Українською повстанською армією.

Щоправда, раніше він несміливо пробував відмовитися від поливання націоналістичного руху суцільно чорними барвами. Навіть написав кілька позитивних слів про організатора УПА Тараса Бульбу-Боровця. Але коли газета "2000" написала, що "регіонал" нібито готує реабілітацію УПА, депутат запустив чергову антиукраїнську ініціативу.

Наступним кроком мала б стати заборона вірша Івана Франка

У квітні він організував виставку "Волинська різня". На ній провину за трагічні події взаємного поборювання поляків та українців часів Другої світової поклали винятково на українців. І хоч раніше президенти Леонід Кучма й Александр Кваснєвський, а потім Віктор Ющенко і покійний Лех Качинський виголошували взаємні слова примирення, щоб не роздмухувати давно згасле вогнище, Вадим Колісниченко вискочив зі своєю виставкою, як дідько із табакерки.

І тепер, за його логікою, у ситуації із "Не пора" наступним кроком мала б стати заборона цього вірша Івана Франка. А може, і взагалі всіх творів класика. Якщо так, то далі депутат повинен був запропонувати заборонити Миколу Гоголя, що вживає принизливе для громадян польської національності "ляхи". А якби там було слово "москалі", то така заборона його електоратові сподобалася б іще більше. У творчості Тараса Шевченка всі ці слова теж є. Так що в депутата Колісниченка роботи непочатий край.

Зараз ви читаєте новину «Депутат Колісниченко міг би судитися з Гоголем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути