понеділок, 26 листопада 2007 18:47

"Лисенками цікавляться від ювілею до ювілею"

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Художній керівник державного естрадно-симфонічного оркестру Микола Лисенко у себе дома, в квартирі на столичній вулиці Хрещатик. Біля нього на роялі стоїть портрет його прадіда — композитора Миколи Лисенка
Художній керівник державного естрадно-симфонічного оркестру Микола Лисенко у себе дома, в квартирі на столичній вулиці Хрещатик. Біля нього на роялі стоїть портрет його прадіда — композитора Миколи Лисенка

Правнук українського композитора Миколи Лисенка 36-річний Микола Лисенко мешкає в 6-кімнатній квартирі у столичному Пасажі на Хрещатику. Підходить до старого рояля, що його дід по матері привіз із Берліна в 1950-х. Каже, що інструменту сто років.

— Більшість нащадків Миколи Лисенка — музиканти. Лише донька його двоюрідного брата Наталія була зіркою німого кіно, жила в Парижі, — розповідає Микола Віталійович.

Микола Лисенко два роки керує державним естрадно-симфонічним оркестром.

— Мав стати військовим перекладачем. Закінчував спеціалізовану школу N57 із поглибленим вивченням англійської мови. Та за три місяці до випускного заявив, що вступатиму в Київську консерваторію. Мій батько був професором на кафедрі диригування. Схопився за серце: "Ти що, хочеш мене вбити?" У консерваторії конкурс був великий, місць мало. У музичній школі я не вчився, тому спочатку поступив до Інституту культури. А після першого курсу пішов у консерваторію.

Пам"ятаєте перший виступ?

— З батьком поїхав на концерт у Литву. Він мав диригувати оркестром радіо й телебачення у місті Шауляй. За кілька годин до виступу каже мені: "Іди-но подивися афішу". Дивлюся, а там — "Диригує Микола Лисенко". Батько засміявся: "Це я сказав, щоб так написали. Бери, вчи партитуру". Я почувався зухвалим і впевненим, хоча насправді дуже хвилювався, — розповідає.

Ти що, хочеш мене вбити?

Після закінчення консерваторії Микола Лисенко ніде не працював.

— Це був такий час в Україні, коли безробітними були всі, — опускає очі. — А тут ще й 4 січня 1999 року батько зник безвісти. Міліція каже, що він о 8-й ранку кинувся з мосту. Але я думаю, що його викрали. Бо батько пішов із дому з двома старими скрипками. Я бачив, як о пів на першу він виходив із Пасажу.

Мати Лисенка, Ольга Всеволодівна, попросила тодішнього міністра культури Дмитра Остапенка влаштувати сина на роботу.

— Мене взяли диригентом у державний симфонічний оркестр, — каже він. — А через вісім років я став його художнім керівником.

Часто їздите за кордон?

— Востаннє був 8 років тому у Швейцарії, — довго згадує. — Щоб їздити за кордон, треба мати відоме ім"я. Та й за кордоном українським музикантам платять лише добові, від 25 євро. Диригентові, якщо пощастить, можуть заплатити 250 євро.

Відоме прізвище допомагає?

— Ми створили благодійний фонд імені Лисенка. Думав, люди побачать ім"я, і підуть гроші, проекти. Але не вийшло. Я вже звик, що Лисенками цікавляться від ювілею до ювілею. На минулі парламентські вибори одна політична сила запросила агітувати за них. Я розробив проект — во! — цілує кінчики пальців. — На афішах написали: диригує правнук Лисенка. Уклали угоду. Проходить місяць, і ніхто не дзвонить. Потім чоловік, який наймав мене на роботу, сказав, що його звільнили.

Політики приходять на ваші концерти?

— Востаннє у Колонну залу імені Лисенка в філармонії прийшов Леонід Кучма із зятем Віктором Пінчуком та міністром культури Віктором Коржем. Це було 165-річчя від дня народження прадіда. Його Кучма й організував. З його апарату подзвонили й запросили подиригувати. Я думав, Кучма піде у віп-кімнати. Але він висидів тригодинний концерт до кінця.

Після виступу я хотів утекти, але Кучма послав за мною людину. Зі мною пішов скрипаль Кирило Стеценко. Він Леонідові Даниловичу сказав: "Шкода, що ваші піарщики не знімали вашу реакцію на концерт". Кучма сидів і уважно слухав музику. А я лише подякував і попросив надалі підтримувати нас.

1971, 8 квітня — Микола Лисенко народився в Києві
1989–1997 — навчається у столичній консерваторії
1999 — починає працювати диригентом державного естрадно-симфонічного оркестру, зникає батько — народний артист України Віталій Лисенко
2002 — одружується з киянкою Любою
із 2005 — художній керівник державного естрадно-симфонічного оркестру
2003 — народилася донька Марія
2006 — народилася донька Настя

Зараз ви читаєте новину «"Лисенками цікавляться від ювілею до ювілею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути