пʼятниця, 15 жовтня 2010 04:22

Діти щодня мають проходити 20 кілометрів

 

Киянка Вікторія Потулак, 28 років, працює за комп'ютером в офісі мобільної компанії. Щодня просить колегу розім'яти їй шию, у другій половині дня п'є таблетки від головного болю. Скаржиться на заніміння шиї та плечей, мігрені.

— Була в лікаря, виміряла тиск. Запитав, ким працюю, — говорить Вікторія. — Написав, що в мене остеохондроз шийного відділу хребта. Порадив зарядку, більше рухатися, масаж. Я все перепробувала, але мені тільки гіршає. Допомагають лише знеболювальні таблетки.

Остеохондроз називають хворобою століття, бо на нього страждають майже всі люди, каже столичний вертебролог Анатолій Цибулько, 46 років. Причина хвороби в руйнуванні клітин міжхребцевих дисків, зв'язок та суглобів хребта. Через його неправильну поставу може виникнути грижа.

— Ми постійно сидимо, а клітинам дисків для нормальної роботи, потрібне живлення. Його вони можуть отримати лише під час ходи. Коли ж людина сидить чи стоїть, клітини виснажуються.

Через надмірні навантаження оболонка диска розривається й у хребтовий канал випирає желеподібне ядро. Воно може защемити нерви та судини спинного мозку, через що починає боліти хребет. У народі про такий стан кажуть: "Диск вискочив". Лікуватися йдуть  до костоправів, аби поставили його на місце.

— Нічого у хребті вправити неможливо, це нонсенс, — каже Анатолій Цибулько. — Можна розвантажити суглоби, що дасть тимчасове полегшення. Але вправити диск лікар не може — він не має до нього доступу, хіба що під час операції. Диск розташований ближче до живота, ніж до спини.

Обов'язкова умова для  лікування — рухливий спосіб життя, багатогодинна хода.  Для нормального добового живлення хребта достатньо дві години ходити. Діти мають проходити 20 кілометрів, дорослі — 10, у похилому віці — 15.

Біль у спині в 90% спричинений остеохондрозом. Лікарі поділяють його на шийний, грудний, поперековий, крижовий.


Травматолог-ортопед, нейрохірург Андрій Юрценюк, 35 років:

— При шийному остеохондрозі хворого турбують пекучий біль у ділянці плечового суглобу та шиї, головний біль, запаморочення. Грудний остеохондроз проявляється болями між лопатками, що можуть віддавати допереду в ділянку серця та груднини. Найбільш розповсюджений поперековий остеохондроз, його ще називають радикуліт або люмбаго. Це пекучий, стріляючий біль у попереку.

Зняти гострий біль при остеохондрозі можна знеболювальними препаратами — диклофенак, кетанов, дексалгін та спазмолітиками — но-шпа, мідокалм. Під час ремісії хворим призначають ліки, які покращують структуру хряща та кровообіг у хребті, — терафлекс, структум, дона, хондроітін з глюкозаміном та інші.

З фізіотерапевтичних процедур  я б рекомендував теплові процедури, родонові, грязеві та хвойні ванни. Ефективна лікувальна гімнастика. Під час загострення вправи треба робити повільно та обережно. Коли болю немає, тренування можуть бути інтенсивнішими з гантелями чи на тренажерах. Дуже корисне плавання. Курси масажу потрібно повторювати 3–4 рази на рік, більше рухатися та спати на твердому ліжку.

Зараз ви читаєте новину «Діти щодня мають проходити 20 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути