вівторок, 21 вересня 2010 04:38

50 тисяч людей відвідали Форум видавців

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Письменник Юрій Андрухович ставить автографи на своїй книзі ”Моя приватна територія”. Він презентував її на 17-му Форумі видавців, який відбувся у Львові з 16 по 19 вересня. До Юрія Андруховича вистроїлася черга з 30 людей
Письменник Юрій Андрухович ставить автографи на своїй книзі ”Моя приватна територія”. Він презентував її на 17-му Форумі видавців, який відбувся у Львові з 16 по 19 вересня. До Юрія Андруховича вистроїлася черга з 30 людей

17 вересня під дощем 52-річний Іван Васильович смикає двері театру ім. Курбаса у Львові. Ті замкнули зсередини. Із ним туди пробиваються дві сотні молодих людей. У театрі виступатиме почесний гість Форуму видавців — Януш Леон Вишневський, 56 років. У Польщі розкупили 300 тис. примірників його роману "Самотність у мережі".

— Для мене він ідеал письменника, — каже студентка-філолог Юлія Галазюк, 17 років. — Живе в Німеччині, але пише рідною польською. Видає книжки не задля грошей чи популярності. Просто виливає свої думки. Зараз бракує таких книжок.

Невелике приміщення театру заповнене. Люди сидять у проходах.

— У Польщі більше людей пишуть, ніж читають, — жартує Вишневський. — Я заробляю гроші науковими працями. А книжки пишу, бо мені сумно. Моя дружина — наука. А література — це палка коханка. Звісно, дружина нічого не знає про коханку. Якщо дізнається, я пообіцяю їй, що це було востаннє. І як справжній чоловік не дотримаю слова.

Публіка сміється. Вишневський говорить польською. Переклад українською майже ніхто не слухає.

— Вам подобається бути популярним? — запитують із задніх рядів.

— Якось моя донька вийшла із супермаркету з криками: "Тату, ти популярніший за Гаррі Поттера!" Бо в списку бестселерів було п"ять Гаррі Поттерів і моя книжка. Я дуже популярний у Польщі. Після "Самотності у мережі" мене попросили написати ще будь-що. Воно розкупилося б, навіть якби я написав збірку кулінарних рецептів. Був радий, що мої доньки не читали мого твору, доки були малі. Вони думали, що я мав секс двічі у житті — коли народилися вони.

Письменники і видавці 43-річні Віталій та Дмитро Капранови приїхали до Львова 15 вересня, за день до відкриття Форуму. Запропонували головам міської та обласної рад подати місто як кандидата на книжкову столицю світу. Цей статус щороку надає ЮНЕСКО.

— У листі порівнюємо Львів і Єреван, який буде книжковою столицею наступного року, — розповідають по черзі. — Ми не поступаємося вірменам за кількістю книгарень чи виданих книжок. Головна вимога ЮНЕСКО — Львів повинен жити літературою не п"ять днів Форуму, а весь рік.

Дочки думали, що я мав секс двічі у житті — коли народилися вони

Цього року захід відвідали 50 тис. осіб. Вхід коштував 3 грн. Люди по 15 хв. чекали в черзі, аби пройти досередини.

— Організація ніяка, — скаржиться продавець, який має лоток на вулиці. — Може, до віп-видавництв ставлення інше. А для рядових — суцільне приниження. Я оплатив місце на вулиці ще в квітні. Проїхав 1000 кілометрів із торбами книжок. Прийшов у середу, щоб завчасно розкластися. А тут навіть іще не було палаток. Ніхто не зміг мені сказати, де моє місце. О 10.00, коли мала відкритися виставка, тільки почали розносити крісла.

Львівське видавництво "Піраміда" підготувало два десятки новинок. Найбільше купують книжку Марії Матіос "Вирвані сторінки з автобіографії".

— Два роки тому мали рекорд — за чотири дні Форуму продали вісім тисяч примірників роману Марії "Москалиця", — каже директор видавництва Василь Гутковський, 44 роки. — "Вирваних сторінок" плануємо продати не менше двох тисяч. Роман автобіографічний.

Львівський поет 43-річний Ігор Павлюк сидить біля стенду луцького видавництва "Твердиня". Розповідає, що його збірки видають накладом у тисячу-півтори.

— Дійшов до того, що не плачу за видання своїх збірок. Але й не отримую за це ані копійки. Зараз маю пропозиції з-за кордону. Проте й там кажуть, що прибутку не буде. Легше друкуватися в журналах — вони платять гонорари.

На Форумі провели 300 заходів.

— Опісля їду до Німеччини, — розказує 50-річна Оксана Забужко у філармонії. — Там переклали мою книжку "Музей покинутих секретів". У жовтні–листопаді вийде нова — вибране листування із Юрієм Шевельовим. Перший лист він написав мені 1992-го, а останній — від руки за два місяці до смерті. Писала книжку чотири місяці, відрізала себе від світу. Тільки раз вийшла — під СБУ для участі в акції протесту проти затримання директора львівського музею "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого. Здається, СБУ зараз пише дев"ятий розділ мого роману із назвою "Музей вилучених секретів".

Зараз ви читаєте новину «50 тисяч людей відвідали Форум видавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути