четвер, 08 липня 2010 05:02

Назву вулиці Івана Мазепи замазали білою фарбою

Автор: фото: Оксана Худояр
  Замальована табличка на вулиці Івана Мазепи у Києві
Замальована табличка на вулиці Івана Мазепи у Києві

"Близько місяця тому до мене прийшов хтось із авторів і каже, що в нас табличку з назвою вулиці — Івана Мазепи — замалювали білою фарбою. Напевне вночі то робили, бо ніхто не бачив. Ми написали заяву в мерію. Російський патріарх Кирило скоро приїжджає. От для нього й стараються", — каже 64-річна Ольга Веремійчик, головний редактор видавництва ім. Олени Теліги, розташованого на вул. Мазепи, 6.

Вказівники вулиці від станції метро Арсенальна зафарбовані. Здалека назви вулиці не видно. Зблизька — її можна прочитати, напис проглядається. Біля Київсько-Печерської лаври — не зафарбований.

— Тут навели чорною фарбою вже після того, як таблички замастили, щоб туристи не плуталися, — каже "ГПУ" продавець книг навпроти будинку N3.

Тамара Слободян, 50 років, живе в цьому районі. Замальованих вказівників вулиці не помічала:

— Тільки недавно дізналася, що її перейменували на вулицю Мазепи, бо подруга купила тут квартиру. Мені подобалася попередня назва — Січневого повстання. Звикла до неї.

На початку червня з"явилася інформація, що глава Російської православної церкви патріарх Кирило просить київських чиновників перейменувати вул. Мазепи на Лаврську. Олександр Попов, 49 років, новопризначений перший заступник міського голови, каже, що цього не робитимуть:

— Не чіпайте історію. Ми з вами прожили вчорашній день, і кожен може його по-різному трактувати. Вулиця Мазепи залишиться.

Прес-секретар Попова розповіла "ГПУ", що цього понеділка Олександра Павловича інформували про святкову ходу до приїзду патріарха Кирила. У письмовій доповіді була зазначена вул. Мазепи. Зафарбовувати таблички міська адміністрація вказівок не давала.

Ця вулиця розташована в Печерському районі. В райуправлінні житлово-комунального господарства про фарбу на вказівниках вулиці нічого не знають.

Патріарх Кирило просить перейменувати вулицю Мазепи на Лаврську

— Скарг не надходило, — говорить начальник управління, яка назвалась Оксаною Вікторівною. — Заміняти чи наводити назву чорною фарбою мають балансоутримувачі. Це житлові кооперативи. Якщо будинок у комунальному господарстві — підприємства "Липкижитлосервіс" та "Печерськжитло".

Коли вказівники вулиці відновлять, начальник управління не сказала.

У середу зранку про гетьмана Мазепу знову говорили в Київраді. Депутат Михайло Рєзнікович подав звернення: перейменувати частину цієї вулиці на Лаврську — від пл. Слави до пл. Великої вітчизняної війни. Комісія з питань культури не підтримала. "За" проголосували двоє депутатів, а за регламентом треба не менше трьох. Член комісії, колишній заступник мера Віталій Журавський, 55 років, заперечує існування звернення патріарха Кирила.

— Є лист від настоятеля Києво-Печерської лаври, владики Павла до столичного міського голови. Це прохання церкви, за якою стоїть 17 мільйонів людей. Нам недавно принесли карту 1900 року. На ній теперішня вулиця позначена як дорога до храму. То чому б не назвати її Лаврською? — каже Журавський. Зафарбовування вказівників вулиці називає провокацією.

Можливе перейменування вулиці розглянуть на найближчий сесії Київради.

Зараз ви читаєте новину «Назву вулиці Івана Мазепи замазали білою фарбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути