пʼятниця, 25 червня 2010 06:47

Марія Гал тричі пересіювала гектар капусти

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  У селі Мала Добронь Ужгородського району городину пошкодила фітофтора. Від хвороби погнила картопля. Селяни садять її наново
У селі Мала Добронь Ужгородського району городину пошкодила фітофтора. Від хвороби погнила картопля. Селяни садять її наново

На Закарпатті після дощів селяни почали пересаджувати городи. У селі Мала Добронь Ужгородського району майже усі живуть із городини, яку вирощують на продаж. Затяжні зливи, що були на початку червня, знищили 80% тутешнього урожаю.

— Вода в городі до колін стояла, — зітхає Павло Ур, 49 років. Він із родиною 18 червня висаджують картоплю сорту Космос. — Ми з жінкою в березні вперше висадили картоплю на 70 сотих землі. Мали добрий сорт Банан. Як пішов дощ, усе затопило. Два тижні вода не сходила. Картопля зогнила, листя почорніло. Добре, що в підвалі мали ще запаси насіння. Десь на 15 сотих вистачить. От зібрали родичів і садимо. Коли врожайний рік, то із сотки збираємо по 200 кілограмів картоплі, а тепер її пізно висадили, то хоч би по 80 кіло зібрали. Хватить для себе і для насіння на наступний рік, а для продажу не буде.

Крім картоплі, в Урів замокли петрушка, морква, цибуля, помідори, огірки, перець, капуста.

— Петрушки і моркви ще трохи зберемо, але з гниллю, — каже 43-річна Ірина Ур. — А помідори та перець повністю почорніли. Для консервації буду купувати. Капусту висіювати невигідно, бо для неї вже час зійшов.

Балаж Ембер, 61 рік, 17 червня пересадив 5 сотих городу.

Із сотки збираємо по 200 кілограмів картоплі

— Пропали картошка і лук, — скаржиться. — Хоч і пізно вже садити, бо всьому свій час, та я переорав город і пересадив усьо по-новому. Щоб закріпити, удобрив городину нітроамофоскою та білою селітрою. Хто з односільчан не мав на пересадку старої картоплі, засаджував, чим міг. Одні сусіди висіяли кукурудзу-стоднєвку, інші — сорго (рослина, з якої в"яжуть віники. — "ГПУ"). А хтось усе лишив, і тепер городи пустують.

Селяни кажуть, після дощів городину вразила фітофтора. Зазвичай, ця хвороба паразитує на картоплі й помідорах. Від неї овочі захищають різними добривами.

— Котрі овочі грибок вразив не дуже сильно, можна врятувати, якщо полити купоросними добривами, — говорить Балаж Ембер. — Як не допоможе, то краще вибрати ту картоплю, котра є. Інакше зогниє все.

У фермерів Тиберія та Марії Галів дощі підтопили 1,5 га картоплі.

— Наша родина 20 років живе з городів. Цього року всьо пропало. Бульба вижила тільки на 30 сотих землі, — зітхає Марія Гал, 46 років. — Чоловік обприскав її "Радомілом" від фітофтори, дорогий засіб. Ми влетіли у копійку. Сьогодні вранці висадили старе насіння картоплі ще на 40 сотих городу. Удобрили його нітроамофоскою. А гектар капусти тричі пересіювали. Вперше дощ повністю її змив, вода на 10 сантиметрів стояла. Вдруге дощ прибив капусту до землі. Я обприскала її добривом на основі фосфору, хочу полити вітамінами. Може, виживе.

Зараз ви читаєте новину «Марія Гал тричі пересіювала гектар капусти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути