четвер, 24 червня 2010 20:23

Лікування діабетичної ретинопатії в офтальмологічній клініці "ВІЗЕКС"

Автор: фото: Тарас Гіпп
  Лікар Оксана Бушуєва обстежує пацієнта у лазерному кабінеті клініки ”ВІЗЕКС”
Лікар Оксана Бушуєва обстежує пацієнта у лазерному кабінеті клініки ”ВІЗЕКС”

Цукровий діабет — ендокринне захворювання, яке є причиною зниження зору внаслідок розвитку діабетичної ретинопатії. Серед пацієнтів, які хворіють на діабет понад 15 років, діабетична ретинопатія трапляється в середньому у 80% випадків.

Основною причиною зниження зору в пацієнтів із ретинопатією є набряк центральної зони сітківки (макули), що є наслідком змін судин сітківки. Тривалий набряк призводить до загибелі клітин сітківки та до різкого зниження, а в термінальній стадії — до повної втрати зору. Іншою вагомою причиною погіршення зору є розвиток новоутворених судин — так званої проліферативної ретинопатії, наслідком якої є хронічні крововиливи та відшарування сітківки.

Найефективнішим методом боротьби зі сліпотою при діабетичній ретинопатії є фотокоагуляція сітківки. За панретинальної фотокоагуляції лазерні промені руйнують зони набряку сітківки, в яких відбулось аномальне поширення кровоносних судин і накопичення в них шкідливих речовин, та зупиняють ріст новоутворених судин і, як наслідок, — сліпоту. За решітчастої  фотокоагуляції, яку роблять при набряку макули, лазерні промені зумовлюють зменшення набряку, відновлення функцій сітківки й, як наслідок, покращення зору. Лазерна коагуляція, яка триває близько 15 хв, проводять амбулаторно.  Вчасно діагностована діабетична ретинопатія і адекватно проведене лікування дозволяють звести до мінімуму ризики розвитку сліпоти при цукровому діабеті. При деяких формах ретинопатії рекомендується інтраокулярне введення спеціальних ліків — інгібіторів росту новоутворених судин.

Лазерна коагуляція сітківки дозволяє звести до мінімуму ризики розвитку сліпоти

Ретельний контроль рівня глюкози у крові, артеріального тиску, дотримання дієти, здоровий спосіб життя дозволяють зменшити ризик розвитку офтальмологічних   ускладнень, спричинених діабетом. Однак слід пам"ятати, що найнадійнішим способом запобігання ретинопатії є періодичне профілактичне обстеження та нагляд у лікаря-офтальмолога. Завдяки досвіду й унікальному обладнанню, яким оснащена офтальмологічна клініка "ВІЗЕКС", виявити захворювання сітківки можна задовго до його клінічних проявів, коли інші діагностичні методи є неефективними. Фотографування очного дна за допомогою фундус-камери AFC 210 Nidek і пошарове дослідження сітківки сканувальним лазерним променем за допомогою оптичного когерентного томографа OptoVue RtVue дають змогу об"єктивно виявити патологічні зміни сітківки та обрати оптимальне лікування на різних стадіях діабетичної ретинопатії.

Зверніться до клініки "ВІЗЕКС", і ми допоможемо зберегти ваш зір!

Ліцензія МОЗУ АВ 447790 від 05.03.2009 р.

Адреса клініки:

м. Львів, вул. Наукова, 96б,

тел. (032) 244 70 70

www.vizex.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Лікування діабетичної ретинопатії в офтальмологічній клініці "ВІЗЕКС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути