вівторок, 22 червня 2010 07:27

Позицію Московського патріарха інакше як великодержавним хамством не назвеш

  Поблизу нинішньої вулиці Мазепи збереглися два храми, зведені коштом гетьмана. Ще два храми — зруйнували більшовики
Поблизу нинішньої вулиці Мазепи збереглися два храми, зведені коштом гетьмана. Ще два храми — зруйнували більшовики

Патріарх Московський Кирило звернувся до київської влади з проханням перейменувати вулицю Івана Мазепи, на якій розташована Києво-Печерська лавра, на вулицю Лаврську.

— Пропозицію патріарха озвучив заступник київського міського голови Віталій Журавський, — каже 48-річний Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури й туризму. — Власне, вулиця Мазепи мала би закінчуватися на площі Слави, а далі — аж до монумента Батьківщина-мати на території музею Великої Вітчизняної війни — йшла би вулиця Лаврська. Наша комісія цю пропозицію не підтримала, бо не було обов"язкових для цієї процедури громадських слухань і вердикту комісії з питань найменувань. Але це рішення про перейменування можуть поставити на голосування сесії з голосу. Команда Януковича–Черновецького в Київраді жваво переймає досвід парламентаріїв, які останнім часом ухвалюють рішення з порушеннями регламенту.

Ситуація з перейменуванням не стала б такою політизованою, якби пропозицію вносив не Московський патріарх, а, скажімо, настоятель самої Лаври. Це питання місцевого самоврядування. І вирішити його найпростіше на міському референдумі. Восени будуть міські вибори, винесіть це питання на плебісцит і зрозумієте, як думають кияни. Але влада боїться референдумів, бо люди отримають право вирішувати не лише важливі питання для малої громади, а й більш значущі для цілої держави.

На кожен кивок панського пальця ми готові наплювати у свою історію

Дослідник історії Києва Максим Стріха, 48 років, виступає проти перейменування:

— Із сучасною вулицею Івана Мазепи пов"язана будівнича діяльність гетьмана. Два Микільські собори — Військовий Микола і Малий Микола, збудовані за його гроші, дали назву цій вулиці у XVIIІ столітті. У столиці збереглося ще кілька вулиць Микільських — Микільсько-Слобідська, Микільсько-Ботанічна, тому, щоб не було плутанини, ще у 1990-х пропонувалося назвати тодішню вулицю Січневого повстання іменем Івана Мазепи. Ба більше — збереглися дві церкви, на які давав гроші гетьман: церква Всіх Святих над Економічною брамою лаври з гербом Мазепи і собор Феодосівського монастиря. Тобто ця вулиця органічно пов"язана зі спадщиною гетьмана. І позицію Московського патріарха інакше як великодержавним хамством не назвеш. Якщо серйозно розглядати її — це унікальна ситуація: Кирило пропонує знищити ім"я будівничого храмів! Якщо депутати Київради підтримають її, то це буде прояв некомпетентного політичного холуйства і свідченням того, що після виборів президента Україна перетворилася на московський протекторат, у якому на кожен кивок панського пальця ми готові наплювати у свою історію.

Зараз ви читаєте новину «Позицію Московського патріарха інакше як великодержавним хамством не назвеш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути