четвер, 17 червня 2010 19:04

Собаки гидять на шкільних стадіонах

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Полтавські школи потерпають через те, що власники собак вигулюють тварин на їхніх стадіонах та подвір"ях. Прохання та заборони керівництва навчальних закладів не діють. Натомість собаківники нарікають — у місті немає спецмайданчиків для вигулу тварин.

— Зараз ця проблема дуже актуальна. Діти відпочивають у пришкільних таборах. Хочеться, аби вони більше часу на повітрі проводили, а не в стінах школи, — каже завгосп полтавської гімназії N33 у мікрорайоні Сади-1 Лідія Власенко, 61 рік. — Та як дітей виведеш, як щодня жителі сусідніх  багатоповерхівок на стадіоні з собаками гуляють. Ті нагадять, і дітям ніяк навіть у тіньочку сховатися. Двірники щодня після псів та тих, хто з пивом біля школи відпочиває, прибирають.

Лідія Іванівна говорить, багато років не можуть добитися, аби власники собак не вигулювали тварин на шкільному стадіоні.

— Оголошення про штрафи високо на стовпи вішали, та вони за ніч їх зривають, — каже. — Територія школи огороджена, та вони знаходять лазєйки. Сторожа біля кожної дірки ж не поставиш. Пояснюємо людям, що тут діти гуляють. Одні розуміють, а інші й матом можуть послати.

— До нас ведуть собак із гуртожитків по вулиці Духова, з багатоповерхівок на Шведській, — розповідає Світлана Кравчук зі школи N5 по вул. Жовтневій. — Ніхто не хоче слухати, що тут гуляти не можна. Оскорбляють. Маємо кнопку тривожного виклику в школі. Хлопці з охоронної фірми з автоматами приїжджали їх лякати. На якийсь час допомагає, та потім знову з собаками приходять.

Власники собак кажуть, вимушені вигулювати тварин на шкільних подвір"ях, бо в місті практично немає спеціальних майданчиків.

— Гуляти з собакою без проблем можна хіба за містом, — розповідає 34-річний Віктор. У нього вдома живе лабрадор. — Вигулюю пса на території артскладів, бо там нікого немає і йому є де побігати. Що робити власникам собак із центру міста, навіть не уявляю.

Каже, за правилами, біля багатоповерхівок у певному радіусі неодмінно повинен бути передбачений майданчик для вигулу собак.

З автоматами приїжджали їх лякати

— Але за браком корисної площі таких майданчиків не роблять, — продовжує Віктор. — На стадіони йдуть, бо біля багатоповерхівок у зеленій зоні зазвичай граються діти або є відпочивальники. Там пса не відпустиш. Шкільний стадіон найоптимальніший, хоча вимушений варіант.


У міській раді, управлінні житлово-комунального господарства, інспекції з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста розташування майданчиків для вигулу собак "ГПУ" не вказали.

— Знаю, є місця, де вигул собак заборонений. Це сквери, парки, місця громадського користування. А де дозволений — такої інформації не маємо, — говорить працівник інспекції.

У міській санепідемстанції пояснюють, відповідальність за облаштування майданчиків для вигулу собак покладена на райвиконкоми та жеки.

— По місту таких майданчиків небагато, та все ж вони є, — коментує завідувач епідвідділу Марія Катеринчук, 56 років. — Інша справа, в якому вони санітарному стані.

Марія Олексіївна каже, є правила утримання тварин у містах. Вони забороняють вигул на дитячих, спортивних майданчиках, у громадських місцях. За дотриманням цих правил має стежити міліція. За порушення повинні штрафувати на 17–51 грн. Перший раз власника собаки можуть просто попередити. Скаржитися на собаківників, що гуляють із тваринами в заборонених місцях, слід у міліцію.

Зараз ви читаєте новину «Собаки гидять на шкільних стадіонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути