середа, 26 травня 2010 15:39

"Тільки для москаля війна була Вітчизняною"

"Тільки для москаля війна була Вітчизняною"

У вівторок, 25 травня, львівська обласна рада заборонила вживати термін "Велика Вітчизняна війна" на території області. За проголосувало 62 депутати. Вони прокоментували Gazeta.ua причини прийняття свого рішення.

Ірина Фаріон, 46 років, фракція ВО "Свобода"

- Я, як і уся наша фракція, проголосувала "За". Цей термін придумав придворний історик Сталіна на прізвище Ярославський. Це зміна свідомості, яка потрібна українцям, щоб вони нарешті почали себе відчувати окремою нацією, а не частиною радянського народу. Це місцеве рішення. Статус "ветеран Великої Вітчизняної" зміниться на "ветеран Другої світової".

Величезні пільги потрібно переглянути. Адже здебільшого серед ветеранів є вояки з каральних загонів НКВД. Таких треба позбавляти усяких привілей. Це відповідь тим істотам, які зараз при владі. Краще говорити зі стовпами чи тваринами, аніж з ними. Закликаю освітян блокувати міністерські ноу-хау Табачника. Вчитель, як і в радянські часи, повинен читати крізь рядки. З книгами з історії не буде проблем. Якщо вчитель скаже, що це не правда, то дитина повірить і зрозуміє. Та й врешті-решт книги можна переписати.

Ростислав Новоженець, 54 роки, фракція Блоку Юлії Тимошенко

- В цій війні українці захищали не рідну неньку, а мачуху. Нею для нас була "родіна - совєтскій союз". Наших земляків в цій війні використовували, як гарматне м'ясо. Яка після такого може бути Велика Вітчизняна? Так називати Другу світову можуть лише невігласи і божевільні. Це для москаля вона - Вітчизняна. Окрім цього розумієм, що закон не перестрибнемо. Проте ми висловили свою позицію і зробили прикриття для вчителів, які хочуть навчати дітей об'єктивної історії. Тепер вони можуть просто посилатись на нас. Це випадок, що проголосували перед приїздом Януковича. Було б добре проголосувати за це ще перед 9 травням. Прикро що з голосами за таке важливе рішення ми ледь перевалили за половину. Просто депутати бояться за свій бізнес чи посади. Не розуміють, що згодом втратять перше, і друге. За 20 років незалежності маємо три підручники з історії. Один для Східної України, другий - Західної, третій - Центральної. Біда! Треба з цим боротися.

Олександр Старовойт, 44 роки, фракція НУНС

- Війна на території України почалась в вересні 1939 року. Термін "Велика Вітчизняна" два роки військових дій, в яких гинули українці, просто викреслює. Це не є правильно. Я шаную ветеранів Великої Вітчизняної, чи то пак Другої світової, не менше, аніж вояків УПА. Хоч зараз усі намагаються відзначати лише одну червону армію, ніби ніхто інший не захищав рідну землю. Ніяких протиріч в цьому нема. Дітям в школах треба пояснити, що була Друга світова війна. В ній брали участь понад 50 країн. І в ній брали участь українці.

Зараз ви читаєте новину «"Тільки для москаля війна була Вітчизняною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1621

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути