пʼятниця, 21 травня 2010 10:55

У СРСР груди лише зменшували

— Пластична хірургія почала активно розвиватися після Другої світової війни, коли з фронту повернулися чимало скалічених людей, — каже професор Володимир Цепколенко, 56 років, гендиректор Українського інституту пластичної хірургії та косметології "Віртус". — А перші омолоджувальні операції почали робити в 1950-х. Цим робили щелепно-лицьові хірурги. Окремий напрям косметичної хірургії виник наприкінці 1960-х. Головний Інститут краси був у Москві. У Києві, Харкові та Львові — працювали філіали. Послуги щелепно-лицьових хірургів були платні. У 1980-х почав розвиватися напрям мікрохірургії — пришивали відірвані кінцівки. Паралельно розвивалася пластика.

Першу косметичну операцію в Україні 1965-го зробив львівський хірург Степан Галушка, якому зараз 78 років.

— Це було зменшення натяжіння шкіри в чоловіка, в якого випадало волосся. Коштувало 16 карбованців. Пластика носа — до 60 карбованців. Прибрати надлишок шкіри на щоках — 48 карбованців.

До Галушка приїжджали з усього Радянського Союзу.

— За день були чотири-п"ять операцій. Чергу займали за три роки. Бо в нас ціни були вдвічі нижчі, ніж у Москві. Операції з підтягнення грудей і живота коштували 70–80 карбованців. Груди лише зменшували. Імплантатів для збільшення залоз у СРСР не виробляли, а американські не можна було завозити.

Зараз ви читаєте новину «У СРСР груди лише зменшували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути