четвер, 29 квітня 2010 21:08
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Аншлюс

 

В останні дні все відбувається швидко й стається одразу всього багато. І є підозра, що то не переміни, а лиш підміни. І шукаєш хоч якихось знаків, щоб збагнути, що воно означає й чим може обернутися.

Ось ходив на Петрівці по книжковому ринку й побачив дещо дивне. У букіністів — кілька старих українських видань Горького — у перекладах Плужника, Варави, Любченка, Куліша, Йогансена, рік 1934-й. Тобто, коли їм уже не давали писати, а тільки перекладати, і то — лиш це, а не інше. І вони ще не знають, що для більшості з них це останній рік на волі, а до смерті декому — два-три роки.

Я спитав букіністку про ціну. Виявилося, недорого як для прижиттєвих видань, хазяйка явно не знала, що то прижиттєві. Сказала:

— А начто вам дорого? Горького тут полно, притом в оригинале и в 10 раз дешевле!

Німецькі солдати замовили по 10 яєць кожному

Це була мить, коли сучасне сходиться в одній точці з минулим і ти розумієш, що ці хлопці навіки зосталися там, при нікому не потрібних перекладах епохи великого зближення культур, що насправді означало підміну однієї культури іншою. І тепер їхні імена, хоча б для букіністки, не означають уже нічого. Чому я не бачив тут цих книжок раніше? Може, не стало когось, кому вони були ще дорогі як пам"ять, а тепер їх винесло сюди — як після шторму виносить на берег ознаки давніх корабельних катастроф.

Я одійшов, узяв іншу книжку, і там зблиснув абзац, на який не звернув би уваги раніше. Це мемуари про аншлюс Австрії, коли її приєднали до братньої Німеччини, й усі раділи. До віденської кав"ярні зайшли німецькі солдати й замовили яєчню, швидко й багато — по 10 яєць кожному. І старий хазяїн кав"ярні подумав: аллес, стара добра Австрія закінчилася. А я думаю: чому вони просили так швидко й багато? Невже відчували, що все це скоро погано обернеться?

Зараз ви читаєте новину «Аншлюс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути