вівторок, 20 квітня 2010 18:59

Іван Марчук плакав на відкритті свого музею (ФОТО)
5

Музей-кімнату всесвітньо відомого художника Івана Марчука відкрили 20 квітня в школі його рідного села Москалівка Лановецького району на Тернопіллі.

У кімнаті зібрали підбірку його сімейних фотографій, картини, спрезентовані школі, а також кілька особистих речей — старі зламані окуляри, забруднені фарбами джинси та новорічну листівку 1960-ого року, отриману художником від свого друга.

Учні школи приготували Івану Марчуку, який приїхав на відкриття, міні-концерт. Під час декламування школярем вірша Шевченка "Розрита могила" художник розплакався. Після цього час від часу втирав хустинкою сльози.

"Такої приємної екзекуції, як ви мені влаштували тут, я ще на жодному континенті не мав", - сказав Марчук по завершенню виступу.

Свою промову художник висловлював емоційно, при цьому нервово перебираючи руками. Скаржився, що в Україні влада не цінує свої талантів.

"Та капсула, яку Ющенко заклав під будівництво мого музею у Києві, так певне і буде там стояти до другого пришестя Христа. А музею так і не буде. Я вже зараз задумуюся, чи мені це потрібно. Раніше був запал - хотів мати музей, свою школу - а тепер не знаю."

Сама школа, де обладнали музей, діє в пристосованому приміщенні - раніше тут діяв сільський клуб. У кабінеті, де відкрили музей, була кабіна кіномеханіка - тут досі немає опалення.

Працівники надіються, що завдяки відкриттю музею опалення в ньому таки вдасться провести. Сподіваються, що обласна влада подбає і про систему сигналізації та охорону музею, адже представлені в ньому картини мають значну вартість.

Gazeta.ua

Фото: Андрій Янович/Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Іван Марчук плакав на відкритті свого музею (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі