понеділок, 12 квітня 2010 15:26

У Польщі звинувачують Росію у загибелі президента Качинського

У Польщі звинувачують Росію у загибелі президента Качинського

Деякі офіційні особи в Польщі звинувачують Росію в загибелі президента Леха Качиньського і всіх представників польської делегації в авіакатастрофі під Смоленськом. "Я звинувачую Москву", - заявив в інтерв"ю виданню Nasz Dziennik депутат партії "Право і Справедливість" (PiS) Артур Гурський, коментуючи нову Катинську трагедію.

"Я практично впевнений, що росіяни нас обманюють", - сказав він, і звернув на те увагу, що "у російської сторони вже немає сумнівів, що в катастрофі винен пілот, який міг зробити помилку, або навіть сам президент Лех Качиньський, який дуже наполегливо хотів взяти участь у катинських заходах".

"Якщо зібрати разом всю інформацію, що поступає, навіть якщо вона відноситься до різних можливих сценаріїв, а також взяти до уваги наміри росіян, можна (хоча і без стовідсоткової впевненості, так як зараз ще немає очевидних доказів) сказати, що Росія в деякому сенсі відповідальна за цю катастрофу, за цю нову Катинь", - вважає польський політик.

За його словами, безпосередньо перед посадкою повинна була скластися ситуація, яка призвела до цієї трагедії. "З"явилися дві версії подій, і кожна з них вказує на можливу роль російської сторони. І, безсумнівно, Москва несе також моральну відповідальність за цю катастрофу. Ясно одне: невідомих факторів стає все більше", - підкреслив Гурський.

"Я боюся, що ми можемо ніколи не дізнатися правди", - заявив депутат.

При цьому він висловив думку про те, що, "ймовірно, росіяни хотіли перешкодити Качинському взяти участь у суботніх заходах, щоб їхній ранг та послання не затьмарили того, що відбулося кількома днями раніше".

"Зрозуміло, що президент Качиньський не встиг би на церемонію в Катині з Мінська, а тим більше з Москви, тоді вони не мали б офіційного рангу і не відтінили б своїм змістом російське послання, зроблене раніше. Отже, ця диверсія, якщо в росіян справді були такі мотиви, мала політичний вимір. Не будемо забувати, що від нас пішов справжній польський патріот, який не боявся займати тверду позицію щодо Росії, який хотів вести політику партнерства, а не вассальства", - підкреслив депутат.

У зв"язку з цим Гурський нагадав, що "одразу після аварії, а це ж військовий аеродром, так що справа проста, на поширення інформації про катастрофу була накладена заборона".

"Вони намагалися взяти її під свій повний контроль. Нікого не пускали до уламків, а у журналістів, які очікували приліт літака, вилучали аудіозаписи, зтирали знімки у фотоапаратах, а мобільні телефони деяких мереж раптом перестали працювати. Принаймні, до нас дійшла така інформація. Звичайно, ця блокада не була непроникною, але всі повідомлення, які офіційно передавала російська сторона, повністю контролювалися спецслужбами. І ще російські запустили свою пропагандистську машину, свою версію події, яку підхопили і деякі польські ЗМІ, яким така версія зручна", - підсумував польський політик.

За матеріалами ИноСМИ

Зараз ви читаєте новину «У Польщі звинувачують Росію у загибелі президента Качинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

571

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути