четвер, 08 квітня 2010 04:16

На 200 гривень купила насіння овочів Валентина Савелюк

Валентина Савелюк, 57 років, із села Велика Офірна Фастівського району Київщині щороку засаджує овочами 10 соток городу. Розсаду вирощує сама.

— Так дешевше. До того ж на базарі можна отримати кота в мішку: замість одного сорту підсунуть інший, — вважає Валентина Борисівна.

Найбільше садить помідорів, до 2 соток. Цьогоріч купила насіння 20 сортів.

— Моя родина їх найкраще їсть. Улюблені сорти — Персик, Рожевий гігант, Білий налив.

Торік пакетик насіння коштував у середньому 1 грн. В одному — 10 зернин помідорів. Тепер такий уполовину дорожчий. Валентина Борисівна запасла насіння в лютому. Тоді ж висіяла розсаду. Ще по сотці городу виділила під баклажани та перець.

— Купила дві пачки насіння баклажанів. У кожній по 70 штук. Зійшли близько 100. Минулого року пачку купувала по гривні. Зараз за таку правлять 2,5 гривні. Стільки ж — за пачку перцю.

Сотку Валентина Семенюк засадить капустою. Насіння капусти подорожчало з 1 грн до 3.

— Торік посадила 250 кущів. Але вижили лише 50. Решту з"їли мурашки. Я їх повиводила. Сподіваюся, цього року вся капуста вкорениться. Пізні сорти, як-от Кам"яна голова та Ярославна, можуть у льосі дозрівати. Смачнішою стає ближче до весни.

Ще півсотки Валентина Борисівна виділяє під цибулю. Загалом на насіння витратила 200 грн. Торік — удвічі менше.

— Дорого обходиться ґрунт для розсади. Я його купую в мішках. Торік 6 кіло ґрунту коштували 3,5 гривні. Тепер — 8,5. Я також садила насіння в торф"яні таблетки. Цей спосіб не травмує коріння при пересадці. Торік таблетка коштувала 50 копійок. Цього року вже по гривні. Щоб сіяти в таблетки, мені треба 200 гривень. Це дорого. Тому брати не буду. Бо по грошах буде те саме, що купувати базарну розсаду, — міркує Валентина Борисівна.

Зараз ви читаєте новину «На 200 гривень купила насіння овочів Валентина Савелюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути