вівторок, 15 грудня 2009 08:25

"У вас немає враження, що з нас лохів роблять?"

У суботу в Тернополі на президента 55-річного Віктора Ющенка чекає Ярослава Стоянова, 59 років. Він має приїхати до технічного університету ім. Пулюя. В актову залу вхід тільки за перепустками.

Охоронці просять жінку вийти, бо всі місця розраховані. Вона передає їм листа.

— О четвертій ранку вставала, із Чорткова (райцентр у Тернопільській області. — "ГПУ") їхала. О сьомій була тут. Най він почитає, яка фальш в Україні. Я взяла кредит сину на бізнес 120 тисяч гривень під 32 відсотки. А мені посчитали під 87! Уже 30 тисяч заплатила. Треба 234 тисячі за п"ять днів віддати. Хату продаватиму. Може, президент поможе.

До зали люди заходять із прапорцями "Ющенко — мій президент" та брошурами із передвиборною програмою. Їх роздають у холі.

— У нас по п"ятеро із кожного факультету записувалися на цю зустріч. Але я так прийшов, — говорить Петро Литвин, 20 років. На запитання, чи голосуватиме за Ющенка, задумується.

— Кажи так, — підказує сусід.

Віктор Ющенко запізнюється на 40 хв. Заходить із головою Секретаріату президента Вірою Ульянченко, головою Тернопільської облдержадміністрації Юрієм Чижмарем та ректором університету Петром Яснієм.

Ющенко виступає 1,5 год. Перелічує здобутки за п"ять років президентства:

— Ми прожили чотири з половиною достойні роки. Дай Боже, щоб вони повторилися. Мені казали, що Ющенко розробив систему для стимулювання повій, бо мами народжують дітей заради грошей. Можливо. Але ми говоримо про загальні тенденції. Це та програма, що дозволить Україні встати з колін.

У залі жодної реакції.

— Бачу, сумні стали, — обводить поглядом присутніх. — Зморилися? Так-от. Один із моїх опонентів, яких я переможу, звичайно, — це Тимошенко. У неї немає ні дачі, ні квартири, ні "запорожця", земельки, бодай 4 сотки. У вас немає враження, що з нас лохів роблять?

У залі починають сміятися, плескають.

— Вона ж була президентом "Єдиних енергетичних систем"! Володіє найбільшою офшорною компанією на Кіпрі! Каже, що приходить додому, а чоловік уже спить. Іде — іще спить. То хто гроші заробляє? Мені неприємно це говорити, бо принижую свою чоловічу гідність. Але я говорю про прем"єр-міністра, а не про жінку! Набралися кредитів, як сучка бліх! 285 мільярдів гривень боргів! 6 тисяч на кожного українця!

— Якщо не виплачу людям по тисячі — піду у відставку, — нагадує слова Тимошенко 51-річна Віра Ульянченко.

— Забулося! — продовжує Ющенко. — Кучма хотів бути вічним прем"єром, а Мороз — вічним спікером! У парламенті сидять рецидивісти, тричі судимі, українофоби, ґвалтівники дітей. Влада криміналізувалася!

Ульянченко стукає ногою по черевикові президента. Мовляв, час закінчувати. Ющенку передають записку. Просять згадати юність і побажати щось тернополянам. У 1970-х Ющенко закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут.

— Мій батько завжди ходив у вишитій сорочці. Це не як сучка хвостом махає. Це — позиція! Я випускався із тернопільського інституту як патріот! — пригадує. — Мені ніхто нічого не дарував. Я не знав, що таке велосипед. Казали, от закінчиш корів пасти — купимо тобі велосипед. Досі нема. А ще пас три кози і четверо козенят у баби. Вона продала восени козу і виручку — 28 рублів — віддала мені. Я заховав гроші у баночку з-під вітамінів. Ховав на комині, за шафою, під периною. А потім закопав під кущем картоплі. Ще за 30 хвилин захотів перерахувати. 10 кущів викопав — не знайшов. А мама у вересні знайшла. Каже, це твої, купимо тобі костюм. Мені тоді, що купити костюм, а що викинути геть — одне й те саме.

Зараз ви читаєте новину «"У вас немає враження, що з нас лохів роблять?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути