пʼятниця, 11 грудня 2009 07:07

"Вінні-Пух снився мені, як кошмарний сон"

1969-го на екрани телевізорів вийшов мультик про Вінні-Пуха. Через тиждень після прем"єри на студію "Союзмультфільм" надійшло п"ять мішків листів із портретами коричневого ведмедя від глядачів.

— Глядачам Пух сподобався однозначно, — каже художник-постановник трилогії про Вінні-Пуха 68-річний Едуард Назаров. — Разом із Федором Хітруком і Володимиром Зуйковим ми три місяці потіли над ним. Перший Пух був подібний на роздратовану кульбабу. Його намалював Зуйков. Урод уродом! Не знаю, як такий монстр спав йому на думку. Був схожий на стару швабру невизначеної форми й кольору. Вуха, наче пожмакана мочалка, ніс — на щоці, очі різної форми.

Режисер Федір Хітрук збісився: "Де ви це відкопали!" Ми дружно сіли й почали "причісувати" його. Лише одне вухо залишили пожмаканим. Хітрук казав: у Пуха м"яте вухо, бо він на ньому спить. Федір Савелійович хотів, аби ведмідь по формі нагадував біб — був неповороткий, огрядний і повільний. Це найкраще відображає характер: наївний, але постійно в роздумах. А ще він ненажера, отже — нехудий. Нахиляється всім тілом, дивиться вгору — теж. Навіть голову повернути непросто, бо шиї немає. Тому поверталися лише очі. Довелося щоразу уявляти себе на місці героя, щоб анатомію не порушувати.

Як придумували П"ятачка?

— Спочатку він нагадував товсту сардельку. Ми сиділи з Вовою, карябали-карябали, і раптом він намалював сардельці тонюсіньку шийку. Все стало на свої місця.

Чому не зобразили Крістофера Робіна — господаря Пуха?

— Тоді зникла б уся магія. Герої перетворилися б на звичайних іграшок, а Крістофер Робін — на їхнього господаря. Хіба могли в реальному житті товаришувати ведмідь, свиня, віслюк, заєць і сова? Хіба звірі взагалі можуть товаришувати?

Як шукали акторів, які озвучили б героїв?

— В Євгена Леонова був баритон. Такий голос не зовсім годиться для мультфільму. Почали пробувати інших — і тут нам сказали, що скінчилися гроші. Звукооператор прокрутив голос Леонова з прискоренням і попав у десятку!

Ія Савіна, яка пробувалася на роль П"ятачка, сказала, що він має говорити голосом Бели Ахмадуліної. Згадайте, як він каже Пуху: "Ты похож на воздушный шарик". З такою інтонацією Ахмадуліна читала свої вірші. Абсолютно наївний і постійно збуджений від радості голос підходив характеру цієї свині. Савіна розказувала, що після виходу мільтфільму Ахмадуліна зателефонувала їй і "подякувала" за підкладену свиню.

Для Сови Зінаїді Наришкіній довелося на ніс одягти прищіпку, щоб більше важності в голосі було.

Євген Леонов і Вінні-Пух схожі?

— Навіть син Леонова казав, що батько дуже схожий на Пуха. Женю це трохи ображало. Він намагався втягнути живіт, але той вивалювався. Усі реготали. Леонов любив смачно поїсти — борщ, котлетки, картоплю з тушонкою.

"Вінні-Пух" зробив вас знаменитим. А багатим?

— Ми жили на скромну зарплату, гонорарів не отримували. Пух снився мені, як кошмарний сон. Щоночі уві сні я його малював. Дивуюся, як не збожеволів. Чотири роки життя пішло на три серії мультфільму. І що? Наша скупа держава не викупила авторських прав, їх "Дісней" забрав. Ми залишилися ні з чим.



Цифри

40 років тому на екрани вийшла перша серія радянського мультфільму про Вінні-Пуха


3 серії мультфільму за повістю Алана Мілна випустила кіностудія "Союзмультфільм"


10 хвилин триває кожна серія


40 років — чоловіка такого віку мали на увазі автори в образі Вінні-Пуха


18 країн зобразили Вінні-Пуха на поштових марках. У СРСР така марка вийшла 1988-го


70 гривень коштує замовити через Інтернет іграшку Вінні-Пух китайського виробництва


Одну бджолу оцінили в три тисячі доларів


2001-го вищий арбітражний суд Росії постановив, що авторськими правами на мультфільми про Вінні-Пуха володіє фільмофонд кіностудії "Союзмультфільм".

Крім цього, фонд отримав права на 1379 анімаційних фільмів, знятих на кіностудії за радянських часів. Щороку прибуток від продажу прав транслювати їх становить $100–300.

М"які іграшки з образами героїв мультфільму випускає білоруська компанія Fancy. Вона уклала 7-річну угоду з "Союзмультфільмом". Річний прибуток із цього контракту становить майже $1,5 млн.

2003-го в Московському арбітражному суді розглядали справу підприємця Олександра Вольнова. Він випускав

18 видів глазурованих сирків під назвою "Вінні-Пух". Позов подали представники "Союзмультфільму". Зображення на обгортці сирка Вінні-Пуха вони оцінили в $6 тис, бджіл — по $3 тис. кожна. Справу виграв Вольнов. Його Вінні-Пух виявився худішим за мультиплікаційного героя.




Вінні-Пух для мене насамперед — актор Євген Леонов. Він завжди ображався, коли його так називали. Але на автографах для маленьких дітей писав не своє прізвище, а просто — Пух. Моєму синові він подарував Біблію. На форзаці написав: "Малюк, ти мене, напевно, не знаєш, але в фільмі "Велика перерва" твоя мама була моєю донькою. Значить, ми з тобою родичі. Будь щасливим! Вінні-Пух — Леонов!"

Світлана Крючкова, 59 років, актриса


Вінні-Пух — перший радянський репер. Свої пісні він виконував речитативом. А ще писав тексти. Він вигадував їх на ходу, як справжній професіонал. Але не типу: що бачу, те співаю. Він багато філософствував

Потап, 28 років, репер


Вінні-Пух — перший герой книжки, з яким я себе ідентифікувала, бо він теж писав вірші. Але герой мультфільму мене розчарував. Бридка коричнева клякса-ведмідь голосом Леонова горлав щось схоже на тодішні "пионерские речевки". Той Вінні-Пух був радянським. Згадайте, як він брутально поводився в гостях у інтелігентного Кролика. Це цілком виражало його пролетарське походження

Оксана Забужко, 49 років, письменниця

Зараз ви читаєте новину «"Вінні-Пух снився мені, як кошмарний сон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути