пʼятниця, 11 грудня 2009 08:01

Знайшли дуб Івана Богуна

Автор: фото: Юрій ЖУРАКОВСЬКИЙ
  Дуб Івана Богуна в селі Кальник Іллінецького району на Вінниччині
Дуб Івана Богуна в селі Кальник Іллінецького району на Вінниччині

У селі Кальник Іллінецького району Вінниччини знайшли дуб, посаджений Іваном Богуном 5 грудня 1649 року, при посвяті його в полковники Кальницького полку. Дерево висотою понад 20 м, має 4 м у діаметрі.

— Вирахували його місяць тому, — розповідає сільський голова Павло Корецький, 55 років. — Його історію досліджує Григорій Казмірчук, професор Київського університету імені Шевченка. Він родом із нашого села. Розповів, що знайшов в архівах документи. У них записано: "5 грудня 1649 року був висвячений на кальницького полковника старшиною кальницького, уманського, черкаського полків і архимандритом дияконом Онуфрієм Іван Богун. На предмісті містечка Кальник ним власноручно був посаджений дуб, який символізує могутність козацького роду". На околиці села в нас дійсно росте старий дуб. Я припустив, що то він.

Корецький запросив Павла Акішева, директора підприємства "Іллінецьке лісове господарство" та місцевого лісника Валентина Кавуненка. Заміряли діаметр і висоту.

— Вік дерева без зрізу визначали за європейською методикою, — каже 60-річний Павло Акішев. — Згідно з нею метр діаметра дерева — 100 років його життя. Дуб має в обхваті понад 4 метри. Вік, виходить, приблизно 400 років. Ріс у не надто гарних умовах — при дорозі, в ущільненому ґрунті. Але має велику й густу крону. Тобто здоровий і міцний.

Поблизу встановлять гранітний камінь із меморіальною дошкою. На ній зазначать, що дуб посадив 5 грудня 1649 року Іван Богун. Камінь із плитою замовили за 2500 грн у гранітному кар"єрі селища Стрижавка Вінницького району.

— Площадку навколо викладемо плиткою, поставимо ковану залізну огорожу, — продовжує Корецький. — Через дорогу встановимо біґ-борд із написом, що це дуб Івана Богуна.

Дерево увійде в перелік місцевих туристичних принад.

Липі на території лаври 800 років

— Цю липу посадила мати Феодосія Печерського, засновника лаври, — каже киянка Катерина, 37 років. Вона часто відвідує Києво-Печерську лавру, знає тутешні легенди. — Кажуть, рослині 800 років.

Найстаріше дерево столиці росте біля виходу з дальніх печер Києво-Печерської лаври. За висновком фахівців Київського еколого-культурного центру, липа на території лаври росте з XIII ст.

— Біля липи Феодосія Печерського заборонено ставити будь-які споруди, — розповідає Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру. — Адміністрацію монастиря зобов"язали слідкувати, щоб ніхто не ушкодив стовбур дерева, не підвішував на гілля стрічки, прикраси. Без дозволу з пам"ятки не можна зрізати жодної гілки.

Борейко каже, якби київська влада на рік раніше взяла під охорону старі дерева, то врятували б 200-річні дуби, які росли біля липи Феодосія Печерського. Ті дерева повалили монахи Києво-Печерського монастиря. Зараз на їхньому місці — автостоянка.

Неподалік Кончі-Заспи за Києвом росте дуб Ґрюнвальда. Він старший за липу Феодосія на 100 років. Ці дерева увійшли в реєстр ботанічних пам"ятників Києва, недавно затверджений Київрадою.

Щонайбільше липи "живуть" 1000 років. У списку ботанічних пам"ятників столиці — 85 дерев. Більшість — 500-річні дуби і 200-річні клени.

Євген ЄВСЄЄВ

Зараз ви читаєте новину «Знайшли дуб Івана Богуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути