середа, 02 грудня 2009 08:36

На відкриття пам"ятника графу Сафонову прийшли чотири села

Автор: фото: Віталій МЕЛЬНИК
  Надмогильний пам’ятник графу Олександру Сафонову в селі Пиків Калинівського району Вінниччини. Селяни його називають не інакше як ”пам’ятник пану”
Надмогильний пам’ятник графу Олександру Сафонову в селі Пиків Калинівського району Вінниччини. Селяни його називають не інакше як ”пам’ятник пану”

Пам"ятник графу Олександрові Сафонову поставили в селі Пиків Калинівського району Вінниччини.

Це зробив директор столичного бюро технічної інвентаризації 50-річний Василь Сенчук разом із сестрами Тетяною, Любов"ю та Катериною. Квадратний гранітний камінь із хрестом 2,5 м заввишки встановили на могилі Сафонова на сільському кладовищі місяць тому. На ньому вигравіювали портрет графа та герб його роду.

— Сафонов дуже багато зробив для Пикова, — розповідає Василь Сенчук. — За його кошти в селі побудували школу, лікарню, цегельний та пивоварний заводи. Щосуботи пан організовував гуляння, всіх пригощав чаєм і цукерками. Те саме робив у хаті-читальні, яку звів для селян. Кажуть, люди йшли туди не за книгами, а щоби випити панського чаю з печивом. Приходив до селян на весілля, у багатьох хрестив дітей. 1903 року Сафонов збудував у селі 13-купольний собор Олександра Невського. Він був найбільшим на Поділлі, таких у Європі було всього три. Після смерті його тіло забальзамували, поклали в соборі. Але 1937-го більшовики храм зруйнували, а тіло графа викинули. Люди захоронили його на сільському кладовищі.

Про життя графа Сенчуку та сестрам розповіла їхня мати Марія Сафронівна. Вона родом із Пикова.

— У кожного з нас зріла ця ідея, — продовжує директор бюро техінвентаризації. — Про пам"ятник ми говорили років сім тому, та можливість знайшлася тепер. Хотіли відновити пам"ять про велику людину, яка багато доброго зробила іншим. А ще виявилося, що моя прапрабабуся Анна служила покоївкою в його палатах.

Пам"ятник чотири місяці робили в Києві, до Пикова везли вантажівкою. Проект монумента розробляла Тетяна, друга із сестер Сенчук. Вона закінчила Академію мистецтв у Санкт-Петербурзі, працює в Київському інституті декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Бойчука.

Сенчук не каже, скільки коштів витратила родина.

— Немалі гроші, не 10 і не 20 тисяч гривень. Але про це не хочу навіть говорити. Сафонов зробив для села набагато більше, ніж ми потратили на пам"ятник.

На відкриття прийшли близько 300 людей із Пикова та навколишніх сіл Жигалівки, Шепіївки, Селикстанції. Панахиду на могилі графа правили чотири священики.

— Готували обід на 200 чоловік, усі не помістилися, — говорить сільський батюшка Олександр.

— Люди задоволені, що вшанували пам"ять графа Сафонова, — розказує сільський голова Федір Козак. — Родина Сенчуків, окрім могили Сафонова, впорядкувала ще 20, які поряд. Поставили нові хрести та надгробні плити. Бо вони були дуже старі й неухожені.

Зараз ви читаєте новину «На відкриття пам"ятника графу Сафонову прийшли чотири села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути