понеділок, 28 вересня 2009 17:12

"Регіонали" зганьбилися в ефірі

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com.ua
  У п’ятницю, 25 вересня, Юлія Тимошенко приїхала на ефір програми ”Шустер LIVE” одразу після виступу на міжнародному форумі в Ялті
У п’ятницю, 25 вересня, Юлія Тимошенко приїхала на ефір програми ”Шустер LIVE” одразу після виступу на міжнародному форумі в Ялті

У п"ятницю, 25 вересня, в ефірі програми "Шустер LIVE" на телеканалі "Україна" мала відбутися розмова між провідними вітчизняними журналістами та прем"єр-міністром Юлією Тимошенко щодо подолання наслідків економічної кризи. Проте ці плани зламав прихід у студію чотирьох депутатів-"регіоналів" — Миколи Азарова, Ганни Герман, Ірини Акімової та Ірини Горіної. Їхньою метою, судячи з усього, було зірвати або якомога більше зіпсувати виступ Тимошенко.

"Регіонали" галасували, ходили по студії посеред ефіру й показували, що вони тут — господарі. Канал належить їхньому однопартійцеві Рінату Ахметову. Отож — що хочуть, те й робитимуть.

Одразу після появи "регіоналів" стався некрасивий епізод із додатковими кріслами для незваних гостей. Їх посеред ефіру, під час короткого вступного слова прем"єр-міністра, занесли до студії, і "регіонали", всіляко привертаючи до себе увагу, розсілися. Генеральний директор телеканалу TVi Микола Княжицький обурився, що оратори від Партії регіонів сіли спиною до журналістів, які, за задумом, мали бути головними учасниками програми. Княжицький наголосив, що симпатизує Партіії регіонів, але така поведінка її представників, на його думку, виявляє неповагу до учасників телешоу і є неприйнятною. На що Ганна Герман влаштувала демонстративне пересідання до глядачів, голосно сперечаючись із Княжицьким. Хоча серед представників народу довго не затрималася і повернулася на попереднє місце.

Після цього про предметну дискусію в студії можна було забути. "Регіонали" час від часу розпочинали перекрикувати прем"єра та журналістів. Фактично вони не давали вести розмову. Аж не витримав уже керівник інформагентства "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко.

— У мене були свої гострі питання до Тимошенко. Але тепер я їх не задаватиму, бо не хочу брати участь у тому, що відбувається, — заявив він, звертаючись до депутатів від Партії регіонів.

А один із оглядачів навіть назвав депутатів від Партії регіонів "хлопчиками за викликом" — за їхню розв"язну поведінку.

Савік Шустер змушений був багато разів за вечір вибачатися. Зрештою він зізнався, що напередодні ефіру побував в офісі Партії регіонів. Там його поставили перед фактом: задуманий ним спеціальний формат телешоу змінюється і на програму прийдуть представники "регіоналів".

Щоб хоч якось замаскувати цей намір, їхня поява у студії була обставлена як випадкова. Але Шустер, навмисно чи ні, не передбачив сидінь для нав"язаних йому гостей. Проте це не знімає з нього відповідальності за шабаш на "Україні".

Оглядач інтернет-видання "Телекритика" Отар Довженко в своєму коментарі зазначив: те, що відбулося, засвідчило ставлення політиків до журналістів як обслуговуючого персоналу, а також виявило існування таємних доефірних домовленостей, за якими відбуваються подібні програми на всіх, без винятку, телеканалах.

Янукович прекрасно розуміє, що Тимошенко талановитіший дискутант і геніальний комунікатор

— "Регіонали" справді поводилися у студії "Шустер LIVE" як господарі, як, зрештою, й на попередніх ефірах — достатньо згадати манеру спілкування Нестора Шуфрича, який виконує сольну партію в таких ток-шоу. Після цього говорити про якусь свободу слова політикам із біло-блакитного табору має бути соромно. Але й Шустеру, як і його колегам, варто поменше говорити про власну незалежність і свободу, — заявив експерт.

Примітно, що Віктор Янукович, про можливість участі якого у цій передачі йшлося раніше, не ризикнув зустрітися у відкритих дебатах із головою уряду. Навіть на лояльному до нього каналі. Юлія Тимошенко, до речі, зауважила, що редактори програми обіцяли їй дискусію саме з лідером опозиції.

Можливо, Віктор Федорович волів уникнути запитань про приватизовану ним урядову резиденцію "Межигір"я", що є історичним місцем і яку Кабмін нині намагається повернути у державну власність? Щоправда, під час шоу з"ясувалося, що Микола Азаров теж продовжує жити на державній дачі, хоч давно не є державним службовцем. Азарову нічого не лишалося, як визнати цей факт — із виправданням, що він державної дачі не приватизував.

Політолог Віктор Небоженко вважає: те, що лідер президентської гонки Янукович відмовляється публічно дебатувати зі своїм основним конкурентом, "різко погіршило його електоральну ситуацію".

— Люди не можуть зрозуміти німого кандидата в президенти. Він повинен обов"язково дискутувати на вищому рівні й доносити свою точку зору до всіх прошарків населення. Тому вважаю, що це велика помилка з боку Януковича — робити вигляд, що загальнонаціональні проблеми його не стосуються. Він відмовився від дискусії, бо боїться публічної поразки. Янукович прекрасно розуміє, що Тимошенко талановитіший дискутант і геніальний комунікатор. Ці якості потрібні для загальнонаціонального лідера, а Януковичу їх бракує, — наголосив він.


Прем"єр, хоча запланованої розмови з журналістами не відбулося, виглядала на тлі безладу, що панував у студії, спокійною й упевненою, готовою до будь-якого повороту подій.

Тимошенко, хоча й була з дороги — того дня у неї був виступ на міжнародному форумі в Ялті, — говорила переконливо й аргументовано. На відміну від "регіоналів", у діях яких дедалі більше проступає роздратування і схильність до епатажу. Часто-густо це свідчить про відсутність переконливої аргументації.

І наостанок: є писані й неписані норми того, як має будуватися публічне спілкування з головою уряду. Неможливо уявити собі щось схоже на те, що відбулося в ефірі телеканалу "Україна", в жодній цивілізованій країні. Та Партія регіонів, на жаль, вкотре продемонструвала, що сприймає процеси в державі винятково через призму власних політичних амбіцій, а реагує на них відповідно до власних понять про мораль та пристойність — часом доволі далеких від поширених у цивілізованих країнах.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" зганьбилися в ефірі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути