четвер, 03 вересня 2009 07:53

Прочани зібрали 260 кілограмів морської гальки

Автор: фото: Ірина КОСТЕНКО
  Вінницький священик Костянтин Іванченко перебирає зібрану прочанами морську гальку в наметовому таборі біля села Піщане в Криму
Вінницький священик Костянтин Іванченко перебирає зібрану прочанами морську гальку в наметовому таборі біля села Піщане в Криму

30 вінничан повернулися з паломницької поїздки до Криму. Привезли звідти 260 кг кольорової морської гальки. Вимостять нею підлогу у вінницькому храмі преподобного Лаврентія Чернігівського.

— Їздили не тільки за камінцями, — розповідає настоятель церкви священик Костянтин Іванченко, 35 років. — Відвідали древні печерні храми півострова. Для багатьох було відкриттям, що високо в горах збереглися кам"яні церкви з  вівтарями, наскельними фресками та залишками захоронень. Останні християни пішли звідти у ХІІ сторіччі. А все залишилося, ніби вони були тут іще вчора.

Прочани жили в наметах на березі моря в селі Піщане неподалік Севастополя. Через день підіймалися в гори, відправляли молебні в скельних храмах.

— Коли співали, було відчуття, ніби голосом торкаєшся минулого, — згадує студентка Вінницького медуніверситету Оксана Саїнчук, 20 років. Вона співає в церковному хорі.

Серед паломників були три доньки вінницького священика Олексія Іродова — 4-річна Марія, Олександра, 7 років, та 11-річна Єлизавета. Дівчата разом із дорослими долали гірські переходи.

— У перший день йшли сім кілометрів угору, до печерного міста Тепе-Кермен, — говорить медсестра Вінницької лікарні N1 Людмила Михалюк, 45 років. — Без спеціальної підготовки було важко. Але поруч без ропоту і сліз йшли маленькі дівчатка. Вони були як ангели, що супроводжували нас. Дивилися на них, і сили з"являлися.

Під час привалів збирали кольорове каміння. Які саме камінці потрібні, пояснювала вінницька художниця Юлія Броварна. Вона розробляє проект підлоги в храмі.

— Будемо робити картину раю, — говорить 30-річна дизайнерка. —  Це не копія готової роботи, а авторська переробка християнських символів з іконопису, яка відповідатиме канонам.

— У перший вечір із дівчатками викладала на галявині равлика з морських камінців, — веде далі  художниця. — Підійшов отець Костянтин і вигукнув: "У нас же з вами однакові інтереси!" Тепер розробляю проект. Викладати підлогу запрошуємо всіх бажаючих. Це те, що залишиться в церкві на віки. Кожен, хто був причетний, побачить частинку своєї праці, коли зайде у храм.

— Православний туризм сполучає звичайний туризм і паломництво, — говорить Марина Богданова, 46 років. Вона керує міжнародним клубом православного туризму "Одігітрія", який організував поїздку. — Наша мета — аби священики та прочани могли більше спілкуватися поза стінами храмів, поєднуючи дозвілля з духовним життям.

Зараз ви читаєте новину «Прочани зібрали 260 кілограмів морської гальки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути