четвер, 20 серпня 2009 14:10

Кремль побачив, що підрив української незалежності зійде йому з рук - Times

Кремль побачив, що підрив української незалежності зійде йому з рук - Times

Стоячи поряд з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президент Медведєв по суті справи розірвав стосунки з прозахідним керівництвом України і просигналізував про намір Кремля втрутитися в українські президентські вибори, щоб забезпечити перемогу найбільш вигідного для Росії кандидата.

"Я не бачу зараз перспектив відновлення нормальних відносин при діючому керівництві, - заявив Медведєв у п"ятницю після зустрічі з Меркель в своїй чорноморській резиденції в місті Сочі, - сподіваюся, що у нового керівництва України буде значна кількість можливостей для того, щоб істотно покращити наші відносини : Для нас це найважливіший зовнішньополітичний пріоритет".

Реакцією Меркель була мовчанка. Голова найбільшої країни Євросоюзу не виступила на підтримку України як демократичного партнера, не захистила право її народу самому вибирати своїх керівників.

Її мовчанку зі здивуванням зустріли українські офіційні особи, і з задоволенням - Кремль, для якого "проект Україна" перед січневими виборами став найважливішим пріоритетом. Москва має намір ліквідовувати досягнення "оранжевої революції" 2004 року, яка була викликана її незграбною спробою сфальсифікувати президентські вибори на користь проросійського кандидата Віктора Януковича і повернути Україну назад в сферу своїх інтересів.

Меркель не може сказати, що її застали зненацька. Днями раніше Медведєв засудив антиросійські позиції українського лідера Віктора Ющенка у відкритому листі, виклавши в ньому довгий перелік претензій і образ.

Медведєв супроводив цей лист записом у відеоблозі, на кадрах якої видно фон Чорного моря з судном, що підозріло нагадує російський військовий корабель на рейді.

Крим - це особливо болісна тема. Більшість росіян вважають, що історично це їх територія, а багато жителів Криму з симпатією ставляться до Росії. Її флот повинен залишити Крим до 2017 року, проте Росія йти звідти не хоче.
І ось тут-то раптова увага Медведєва до України набуває зловісного відтінку. У своєму листі він називає рішення Києва про висилку двох російських дипломатів з Одеси і Севастополя "провокацією, безпрецедентною для всього пострадянського простору".

Проте, як вдалося з"ясувати Times, українські спецслужби встановили, що один з цих дипломатів роздавав до 100000 доларів на місяць проросійським організаціям, що діють в тому регіоні, а другий намагався вербувати представників місцевої влади як інформаторів.

Київ побоюється, що Кремль під час виборів або після них розіграє кримську карту, щоб дестабілізувати режим влади, якщо вважатиме його недостатньо проросійським. Не можна виключати і грузинський сценарій, за яким на територію України можуть вторгнутися війська для "захисту" російських громадян. Медведєв минулого тижня надіслав до парламенту законопроект, який дасть йому повноваження направляти війська за межі країни для "захисту інтересів Росії та її громадян".

Європейські держави в 1938 році в Мюнхені вирішили долю Чехословаччини, боячись виступити проти агресивного сусіда. Росія минулого року продемонструвала в Грузії свою готовність до застосування сили, а зараз зосередила увагу на Україні.

Залежний від російського газу Євросоюз не почав застосовувати серйозні санкції проти Москви через Грузію. А Кремль побачив у мовчанні Меркель обнадійливу ознаку того, що йому все зійде з рук, якщо він досягне успіху в підриві української незалежності.

Іносмі.Ру, Times

Зараз ви читаєте новину «Кремль побачив, що підрив української незалежності зійде йому з рук - Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути