четвер, 13 серпня 2009 18:43

Олені Шморгун ворона помстилася за горіх

У 64-річної Олени Шморгун дзвінок мобільного імітує пташиний спів. Вона завідувала відділом птахів Київського зоопарку, пропрацювала із пернатими 40 років. Кілька тижнів тому вийшла на пенсію. Олена Данилівна розповіла про спілкування з пернатими.

Уранці  жінку зустрічає сорока Сара. Просуває голову крізь клітку вольєра й голосно скрекоче: просить щось смачне. Та каже, сьогодні вже її годувала. Сара метушиться по вольєру.

— Птахи все розуміють. Просиш папугу Сєнічку нахилити голівку почухати — він підставляє, — говорить Олена Шморгун.

Гордістю столичного зоопарку називає пінгвінів та дроф — таких немає більше ніде в Україні. Найкумеднішими птахами Олена Данилівна вважає ворон. Їх можна тримати вдома замість собак — і розважити можуть, і захистити.

— Найбільший бешкетник у нас — ворон Вася. Якось заглядаю у вольєр, а його немає. Щілин не знайшла, куди він міг би вилетіти. Доки сходила до начальника — Вася вже на місці. А за кілька днів — його знову немає. Коли дзвонить чоловік із сусідньої вулиці Ванди Василевської. Свариться: заберіть чорта свого! — сміється Олена Данилівна.

Ворон можна тримати вдома замість собак

Ворон залітав у квартиру через відкритий балкон. Відкривав шухляди на кухні, розсипав крупи, витягав пакети, надкушував печиво. Працівники зоопарку його не раз потім ловили на вулиці, але шпарину, через яку він вилазить, досі не знайшли.

Минулої весни із пташника вилетів лелека. Приземлився посеред проспекту Перемоги, недалеко від зоопарку. Машини йому позчісували ноги, ледве дошкандибав до зупинки. І стояв там годину, доки його не забрали доглядальники.

— Тролейбуси, автобуси проїжджали, а він стояв, ніби чекав свого транспорту.

У зоопарку також живе сіра ворона-месниця. Олена Шморгун згадує, як пташка помстилася їй за горіх:

— Сірі ворони 100 разів кидають горіх із дерева на землю, доки він не розколеться. Повертаюся з роботи, горіх падає прямо переді мною. Я забрала половинку, кажу — давай ділитися. За кілька днів знову йду з роботи. Накрапав дощ, тому одягла дощовик із капюшоном. Спускаюся східцями, а мене щось по голові як довбоне. Обертаюсь, а то наша сіра ворона. Отак відомстила мені.

У столичному звіринцеві мешкає 800 пташок 110 видів.

Берлінський акваріум займає три поверхи

Найстаріший у світі зоопарк розташований у столиці Австрії — Відні. Звіринець Шенбрунн створили в імператорському палаці 1752 року. Тварин розмістили навколо центрального павільйону, де снідала монарша родина. Клітки мали форму шматочків пирога. 1779-го заклад відкрили для відвідувачів, вхід був вільним. 1828 року в Шенбрунні з"явилися жирафи. У Відні став модним одяг й аксесуари, які за кольором нагадували шкуру цих тварин. У цьому зоопарку уперше в світі в неволі народилися слони й панди. Там живуть 4600 тварин майже 500 видів.

Найбільшим у світі вважають Берлінський зоопарк площею 35 га: там живуть 14 тис. тварин 440 видів. Щороку звіринець відвідують майже 3 млн людей. Найпопулярніше видовище серед відвідувачів — годівля тварин.

Зоопарк відкрився 1844-го, став першим у Німеччині й дев"ятим у світі. 1913 року побудували гігантський акваріум. Нині він має три поверхи, там плавають 9 тис. тварин.

Ангеліна КАРЯКІНА

Зараз ви читаєте новину «Олені Шморгун ворона помстилася за горіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути