четвер, 06 серпня 2009 16:34

Пенсію Марії Слободяник збільшили на 400 гривень за її заявою

Автор: Інформація: БЖР “Свідомо”, за даними Пенсійного фонду України
 

Після виходу на пенсію вінничанка Марія Слободяник, 59 років, продовжує працювати. За фахом інженер. Цього тижня прийшла до районного відділення Пенсійного фонду для перерахунку пенсії.

Одержувала 1050 грн. Після перерахунку пенсія зросла на 400 грн.

— Працюючі пенсіонери справді мають право звертатися по перерахунок через два роки після виходу на пенсію, якщо вони протягом цього часу працювали, — пояснює Лариса Кравчук, 41 рік, керівник відділу ПФУ Ленінського району Вінниці. — Для цього вони мають надати довідку з роботи та написати заяву на перерахунок пенсії. Та якщо людина не звертається особисто, перерахунків не проводимо.

67-річний Дмитро теж хоче перерахунку. Він вийшов на пенсію в червні 2006-го. Проте й далі ходить на роботу. Отримував по 2650 грн на місяць.

— У Пенсійному фонді мені взяли для обрахунку зарплату за 2007 рік. Сказали, що у них така постанова. Вийшло, що до моєї пенсії 1258 гривень додадуть усього півсотні. Хоча мали б додати не менше 250 гривень.

Пенсіонер звернувся по консультацію до фірми "Фінансовий радник", що на просп. Юності, 18 у Вінниці. Щодня сюди приходить до 15 осіб, переважно з приводу перерахунку пенсій.

Ми добиваємося правильного нарахування пенсії через суд. І пенсійний фонд доплачує

— Згідно із законом про пенсійне забезпечення, стаття 42, для перерахунку мали брати пенсію за минулий рік. Тобто за 2008-й. А інспектори Пенсійного фонду взяли дані за позаминулий. Тому й сума незначна, — розглядає пенсійну справу пенсіонера юрист фірми Микола Савчук, 25 років. — Робити перерахунок за минулорічною зарплатою вигідніше, бо вона вища на 400 гривень за позаторішню. Відповідно й пенсія буде більшою.

Він радить готувати позов до суду.

— Це стопроцентно виграшна справа, — пояснює. — У мене вже було кілька подібних позовів. Ми їх легко виграли. Суд призначав перерахувати пенсію від дати подачі заяви про перерахунок пенсій, і Пенсійний фонд доплатив різницю.

Повний юридичний супровід фірми в суді коштує 300 грн.

— Перерахунки вигідно робити тим працюючим пенсіонерам, у кого зарплата вища за середню по країні, — пояснює Лариса Кравчук. — Якщо протягом двох років людина отримувала мінімальну зарплату, їй краще дораховувати тільки стаж. І збільшення пенсії буде мінімальним.

Працюючі пенсіонери мають право робити перерахунки що два роки після призначення або чергового перерахунку пенсії.

Депутатам-пенсіонерам дають 16 тисяч гривень на місяць

В Україні 13,5 млн пенсіонерів. У середньому вони отримують 874 грн на місяць.

Однак частина з них, близько 1 млн, має підвищені виплати. Найбільше, понад 10 тис. грн, одержують колишні народні депутати, урядовці та представники правосуддя. Такі дані отримало бюро журналістських розслідувань "Свідомо", яке аналізувало дані Пенсійного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Пенсію Марії Слободяник збільшили на 400 гривень за її заявою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути