четвер, 06 серпня 2009 09:38

Легеневу чуму до Китаю приніс собака

Легеневу чуму до Китаю приніс собака
Головним "винуватцем" спалаху легеневої чуми в Китаї, що забрала три життя, став собака одного з пастухів, повідомляє в четвер новинна служба "Чжунго Ван" з посиланням на висновок медиків.

Розповсюдження хвороби зафіксоване в 10-тисячному місті Цзикетань провінції Цинхай на північному заході КНР. В цілому заразилися 12 осіб. У місті і його околицях введений карантин. Загальна площа закритих територій складає 3,5 тисяч квадратних кілометрів.

Медики прийшли до висновку, що смертельно небезпечну інфекцію з дикої природи до людей приніс собака одного з пастухів, яка підхопила хворобу від польового бабака. Перша людина заразилася від того, що її покусали блохи, які жили на хворому собаці. Серед людей чума почала розповсюджуватися повітряно-краплинним шляхом.

На початку тижня головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко розіслав в регіони лист, в якому рекомендував утриматися від поїздок до Китаю через спалах чуми. Онищенко також рекомендував "прийняти заходи з посилення санітарно-карантинного контролю в пунктах пропуску через державний кордон РФ з метою виявлення осіб з ознаками інфекційних захворювань".

Разом з тим, експерти Мінохоронздоров"я КНР запевняють, що "розповсюдження хвороби поставлене під контроль" і причин для занепокоєння немає.

Легенева чума має ще гостріший, ніж решта форм чуми перебіг і відрізняється більшою летальністю. Згідно зі статистикою, вмирають всі хворі, хто не отримав своєчасне лікування. Основні переносники захворювання - гризуни і комахи, які харчуються їхньою кров"ю. Зараз в ураженому чумою районі ведеться масове знищення щурів, мишей-полівок, кліщів і інших тварин, здатних поширювати хворобу. Проте цей тип чуми може передаватися і від людині до людини повітряно-краплинним шляхом.

Інкубаційний період легеневої чуми може складати всього 24 години. Легеневу форму чуми викликає той же вид бактерії, що і бубонну чуму, від якої в Європі в середні віки загинуло близько 25 мільйонів людей. Якщо виявлена на ранній стадії бубонна чума піддається лікуванню антибіотиками, то легенева чума залишається захворюванням з високим рівнем смертності. За даними ВООЗ, людина може померти всього через добу після зараження, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Легеневу чуму до Китаю приніс собака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути