четвер, 09 липня 2009 19:35

"Ми залишили Тимошенко 20 мільярдів гривень"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Народний депутат від Партії регіонів Василь Хара зізнається, що члени Кабміну Віктора Януковича крали. Але запевняє, що нинішні урядовці грішать цим ще більше
Народний депутат від Партії регіонів Василь Хара зізнається, що члени Кабміну Віктора Януковича крали. Але запевняє, що нинішні урядовці грішать цим ще більше

Цього тижня Партія регіонів продовжувала блокувати трибуну, аби домогтися підняття прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Кожному з нардепів-"регіоналів" надвечір приходило СМС: "Завтра в 9.00 всем быть в зале Верховной Рады". Це був сигнал для продовження блокування. Таке повідомлення в понеділок отримав і 61-річний Василь Хара. У призначений час він прийшов до зали, але сидів на своєму місці. За кілька годин поїхав до Федерації профспілок, яку очолює.

Його кабінет на третьому поверсі. У приймальні людно. Відвідувачів Хара приймає щодня в просторому прохолодному кабінеті. На столі для нарад лежить портрет Патріарха Московського Кирила. Хара відкриває дверцята шафи й одягає піджак.

— Я не фотогеничный, — усміхається та причісується.

Розмовляє російською.

Чому блокуєте Верховну Раду?

— Вимагаємо, щоб соціальні стандарти підняли до встановленого законом рівня. Сьогодні прожитковий мінімум — 669 гривень, а за нашими підрахунками, має бути понад 1200. Такою ж — і мінімальна зарплата. Десь у межах 1000 гривень — мінімальні пенсія та стипендія. Кажуть, що ми зриваємо роботу... Юлія Володимирівна ображається на нас. Хоча сама на півроку накривала рядном у вигляді прапора місця БЮТу в залі, й парламент не працював. Тоді це привело до розвалу ефективної коаліції й уряду.

Але в інших країнах у період кризи ніхто не піднімає соціальних стандартів...

— Росія на третину збільшила фонд оплати праці бюджетникам, зросли зарплати. Потрібно розвивати внутрішній ринок. У людини мають бути гроші, щоб вона купувала товари. А підприємство, яке їх продає, розвивалося далі. Якщо сьогодні падає промисловість і знижується зарплата, то за рахунок чого може створитися внутрішній ринок?

Де брати гроші на це?

— Та Юлія Володимирівна щодня ж розповідає, як перевиконується бюджет. А якщо це не так, то хай іде, працюватимуть інші. Дивно, що реальні показники економіки приховують не тільки від людей, а й від президента. Ющенко від розвідки їх отримує.

Доки блокуватимете парламентську трибуну?

— До п"ятниці, а потім — у відпустку, — всміхається. Додає, що на два тижні їде на Полтавщину до Миргорода. Відпочиватиме там у санаторії.

У Мінфіні порахували: щоб задовольнити ваші вимоги щодо прожиткового мінімуму, Нацбанк має надрукувати 48 мільярдів гривень.

— Брехня. Є в Мінфіні мій друг Володимир Матвійчук. Я його знаю 11 років. Він приходить до мене на засідання комітету, коли розглядають такі питання. Каже: "Василю Георгійовичу, немає коштів у держави". Це було 2000 року, 2005-го, тепер. У мене виникає запитання: "А чого ви тоді лізете у владу? Коли в держави будуть гроші для людей?"

Чому 2006 року Партія регіонів, що була при владі, так не переймалася прожитковим мінімумом?

— Тоді в серпні, коли уряд Януковича приступив до роботи, в скарбниці не було грошей. Затримувалися пенсії, зарплати. Але за чотири місяці ми ліквідували заборгованості. Залишили Тимошенко 20 мільярдів гривень. Чистенькими! А вони розікрали це в перші місяці свого перебування на посаді.

Ви кажете, що краде Тимошенко. А вона звинувачувала в цьому уряд Януковича: мовляв, цупили зі швидкістю 60 доларів на секунду...

— Зрозуміло, можливо що наші теж крали, за всіма ж не встежиш. Але при всьому цьому були гарні результати виробництва. А тут тільки крадуть, і триває падіння промисловості.

Було таке, що Янукович матом і я — матом

Великих бізнесменів, які залишили без роботи тисячі людей, найбільше у вашій фракції.

— Люди мають радіти, що у нас є такі буржуї, як Ахметов та Клюєв. У них усе налагоджено, найвищі зарплати. Рінат Ахметов говорив іще торік восени прем"єр-міністру: треба допомагати не металургійним підприємствам, а покупцям металу — машинобудуванню, сільському господарству. Так промисловість розвивалася б. Але на це не звернули уваги. Наша продукція залежується на складах, її ніхто не купує. Винен уряд, бо ускладнив ситуацію в багатьох галузях. Якби в нас усі були такі, як Ахметов і Клюєв, то ми б не мали біди.

Тарас Чорновіл каже: якщо Партія регіонів і надалі блокуватиме трибуну, то це означатиме — Ющенко і Янукович домовилися розвалити Раду та провести дострокові парламентські вибори.

— Я президента не поважаю. Він — основне зло в країні. Незаконно прийшов до влади, незаконно розпустив Верховну Раду. Але сьогодні немає консолідації політичних сил у парламенті, тому не можна прийняти розумного рішення в жодній сфері.

То треба його розпустити?

— Або переформатувати. Але ж президент не дав змоги цього зробити.

Знову вестимете переговори із Блоком Юлії Тимошенко?

— Я особисто обома руками був за це.

Але ж від коаліції відмовився ваш лідер.

— Швидше за все, втрутився Ющенко чи його оточення. Можна було об"єднатися і знайти для кожного місце. Але в Кабміні економічний блок мають зайняти "регіонали", бо знають, як працювати.

Чому ви 2002 року перейшли з Компартії до Партії регіонів?

— До комуністів я потрапив випадково. У 1990-х роках працював у профспілці. За природою ми — ліві, адже захищаємо працівників і боремося з капіталом. Тому Петро Симоненко зробив мені пропозицію. А до Партії регіонів перейшов із кількох причин. Коли Янукович був губернатором Донеччини, профспілки з ним багато доброго зробили для області. Наприклад, люди не могли платити за підвищеними тарифами, то ми уклали угоду: для населення їх не підвищуватимуть два роки, доки не зростуть зарплати. Тому я комуністам казав: Янукович — мій соціальний партнер. Хоча було таке, що він матом і я — матом. Виходив із кабінету, гримав дверима так, що сипалася штукатурка і розбігалися охоронці. Потім мирилися, могли чарку випити.

Через що сварилися?

— Я ж працював у профспілках, тому часто приходив і казав, що людям треба те й те. А він починав: "Я що, дійна корова тобі?" Ну й пішло-поїхало… Хоча питання завжди вирішували. Але коли був народним депутатом від Компартії, мені не дали можливості співпрацювати з Януковичем. Ще й відібрали картку для голосування. Крім того, я побачив багато поганого — барство, а ще комуністам платили за потрібні голосування. Коли я на трибуні доповідаю законопроект, а за нього не голосує моя фракція... Запитав: чому? Мені відповіли, що політично так треба. Він(Симоненко) добряче заробляв. А був у фракції депутат Мироненко, який ходив із латаним комірцем, бо Симоненко ні копієчки нікому не давав. А зараз цього ще більше.

Після цього вас прийняли до Партії регіонів, а за кілька років ви очолили її виборчий штаб. Чому зараз виборчою кампанією кандидата в президенти керуватиме Микола Азаров, а не ви?

— На тій посаді я пробув два з половиною місяці і написав заяву про те, щоб керівником замість мене був Володимир Рибак. Не міг змиритися з тим, що нашою виборчою кампанією займатимуться американці. Я їх не люблю, бо вони скрізь сунуть свій п"ятак і багато лиха наробили в світі. Отак й підвів Віктора Федоровича – пішов, а його не попередив. Негарно вчинив.

Янукович тоді образився на вас?

— Так, але це була внутрішня образа. Вона минула. Янукович швидко відходить і не тримає в собі зла. До речі, якщо він відчуває, що був неправий, то підходить і перепрошує.

1947, 11 вересня — Василь Хара народився у селі Максимівка на Донеччині

1976 — закінчив Вищу профспілкову школу культури в Ленінграді

1976 — директор Палацу культури шахтоуправління "Жовтневе"

1989 — секретар обкому профспілки металургів

1994 — голова Донецького обласного відділення Національного олімпійського комітету України

1997 — член Національного олімпійського комітету

1998, 2002 — народний депутат України від Компартії

2006, 2007 — народний депутат від Партії регіонів

2006 — заступник голови фракції Партії регіонів

2007 — голова парламентського комітету з питань соціальної політики та праці

Одружений, має доньку та сина і трьох онуків


  

Зараз ви читаєте новину «"Ми залишили Тимошенко 20 мільярдів гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути