четвер, 07 травня 2009 18:47

Після протистояння з Андрієм Шевченком у мене полетів меніск"

  Геннадій Попович нині безробітний. Живе у Санкт-Петербурзі. Намагається знайти роботу в Україні
Геннадій Попович нині безробітний. Живе у Санкт-Петербурзі. Намагається знайти роботу в Україні

36-річний Геннадій Попович — вихованець дніпропетровського футболу. Найвагоміші свої перемоги здобув у Росії — виступаючи за "Зеніт", виграв національний кубок та бронзові нагороди чемпіонату країни.

Ви народилися на батьківщині Брежнєва, у місті Дніпродзержинськ. Музей, присвячений колишньому керівникові СРСР, відвідували?

— Ні. Добре пам"ятаю тільки пам"ятник Леонідові Іллічу в центрі міста. До нього завжди молодята приїжджали. Це був своєрідний ритуал, на щастя. Знаю, що й нині пам"ятник стоїть. Ніхто не додумався його знести.

За кого уболівали в дитинстві?

— За "Дніпро". Захоплювався грою Олега Протасова, сам же був центрфорвардом. Мріяв грати у Дніпропетровську, але закріпитися в команді вдалося з другої спроби. У тамтешньому спортінтернаті мене визнали безперспективним. Вступив до дніпропетровського фізкультурного технікуму, звідти мене взяли до спецкласу "Дніпро-1975". Мотався електричками між Дніпродзержинськом та Дніпропетровськом. У 17 років опинився у дублі "Дніпра". Перші бутси дісталися від нині покійного Івана Вишневського. Перший гол забив єреванському "Арарату". Тоді дублери "Дніпра" стали чемпіонами СРСР.

Чому не стали стабільним гравцем основного складу?

— Трирічний контракт у криворізькому "Кривбасі" запропонували. Один час був під керівництвом Мирона Маркевича. У нього всі тренування мали ігровий характер, з м"ячем багато працювали. Центральним нападаючим був Рома Григорчук. Маркевич каже: "Спробуємо тебе поставити у центр захисту". У матчі проти київського "Динамо" поставили персонально опікати Андрія Шевченка. На 15-й хвилині пішов у підкат проти майбутньої зірки "Мілана", і полетів меніск.

1995 року ви опинилися у "Шахтарі". Але і там не закріпилися.

— До Донецька мене запросив Володимир Сальков, але він попрацював небагато, поступившись місцем Валерію Рудакову. Тоді з Кременчука повернули багатьох гравців, витратили мільйони на придбання грузинів. Грав мало, але один матч запам"ятався. 15 жовтня 1995-го, "Шахтар" — "Таврія". Через кілька хвилин після стартового свистка повертаюся на трибуну стадіону "Шахтар" — вона вся у вогні! Страшно стало по-справжньому. Суддя дав знак командам піти до роздягальні. Там ми і дізналися, що загинув президент "Шахтаря" Ахать Брагін. Команда їздила на похорон, ховали Брагіна у закритій домовині.

Президента "Шахтаря" ховали у закритій домовині

У "Зеніті" ви грали з іншими співвітчизниками — Вернидубом, Бабієм, Максим"юком, Свистуновим, Поповим, Лебідем, Димарчуком. Тренував команду уродженець Києва Анатолій Бишовець. Українське угруповання виникло?

— У команді — ні. Але в Пітері на нас дивилися спідлоба. У одному матчі Бишовець мене замінив. Спускаюся до роздягальні і чую матюки та слова: "Бишовець сюди тільки голодних хохлів привіз!". Хотів на емоціях повернутися до України, але Юра Вернидуб відмовив. І не жалкую.

Які враження залишилися від роботи з Валерієм Лобановським у збірній України?

— У 2001-му на початку року приїхали разом із Сашею Співаком на збір. Провели чотири контрольні матчі в манежі, ноги "сіли" швидко. Лобановський провів зі мною індивідуальну бесіду. Сказав, що стежить за російським чемпіонатом. "Граєш інколи яскраво, інколи пропадаєш з гри. Чому?" — запитує. Відповів, що бракує впевненості у собі.

Чому в 28 років закінчили кар"єру?

— Наприкінці 2001-го почувався погано, але тренувався і грав. Виявилося, інфаркт на ногах переніс. Обстеження в Німеччині показало, що треба закінчувати з футболом. Серце відновив. Працював у "Зеніті" адміністратором, тренером дублюючого складу, селекціонером. Але контракт закінчився — нині безробітний. Намагаюся знайти роботу в Україні, але складно через кризу.

Часто у рідному Дніпродзержинську буваєте?

— Стараюся щоліта з донькою вибиратися. Полуниця, малина, фрукти, Дніпро поряд. Що ще треба для відпочинку дитини?

Зараз ви читаєте новину «Після протистояння з Андрієм Шевченком у мене полетів меніск"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути