пʼятниця, 24 квітня 2009 07:16

Після реклами "Я — ХоХоL" звернулися до прокуратури

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Плакат із рекламою ”Я — ХоХоL” на одній з центральних вулиць міста Кременчука в Полтавській області
Плакат із рекламою ”Я — ХоХоL” на одній з центральних вулиць міста Кременчука в Полтавській області

У Кременчуці на Полтавщині з"явилися рекламні плакати з написом "Я — ХоХоL".

На одних зображено українку, внизу написано: "Українські дівчата — найкрасивіші". На інших — коровай із підписом: "Український народ — найгостинніший". Малюк із ноутбуком: "Українські діти — найрозумніші". Такі плакати зробили Асоціація зовнішньої реклами Кременчука та "Рекламний центр на Московській".

Товариство української мови ім. Шевченка і Спілка інтелігенції Кременчука обурені такими написами. Вони звернулися до Служби безпеки  України та прокуратури.

— Є різні теорії, звідки пішло слово "хохол". Але в словниках це зневажлива назва українського народу, — каже Юрій Мартиновський, 70 років, заступник голови місцевого Товариства української мови. — Ми хочемо виграти судовий процес, бо ця реклама ганьбить честь України. В рекламному агентстві пишаються тим, що вони хохли та хохлушки. Дожилися!

— Ми прагнули сказати, що Україна — велика держава, — каже директор "Рекламного центру на Московській" 40-річний Сергій Каптан. — Скандалу не хотіли, але якщо конфлікт загостриться, проект доведеться згортати. Та він приніс і позитив. В Інтернеті молодь активно дискутує щодо походження слова "хохол".

Каптан говорить, що монгольською "хал-гол" означає "синьо-жовтий" — як символіка Галицько-Волинського князівства. У кримськотатарській мові "хо" — син, "хол" — сонце. У Київській Русі "хохол" означало приналежність до шляхетного роду, а в козаків — що людина вправна у військовій справі.

— На вулиці Леніна я зробив фото, як нашу рекламу заклеювали. Працівники агентства впізнали людей із тих товариств, що звернулися до правоохоронців. Інтелігенти так не роблять, — додає Каптан.

Зараз ви читаєте новину «Після реклами "Я — ХоХоL" звернулися до прокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути