вівторок, 14 квітня 2009 12:30

Дніпро перетворюється на болото - вчені

Дніпро перетворюється на болото - вчені

Головна водна артерія країни незабаром перетвориться на болото.

Такого висновку дійшли фахівці Інституту проблем природокористування НАН України в Дніпропетровську. Щорічно промислові гіганти скидають в річку приблизно 800 мільйонів кубічних метрів відходів.

За словами директора інституту проблем природокористування Аркадія Шапара, очисні споруди, що існують нині, можуть переробити тільки третину від цієї кількості.

Чудово почуваються в річці тільки зелені водорості

Не покращує екологію річки і ситуація зі зливовими стоками, які часто в приватних секторах міста використовують як каналізацію.

На думку фахівця, Дніпро вже зараз не річка, а скоріше озеро через сильне змілення, слабку течію і велику кількість застійних зон. Річка з кожним роком все раніше починає "зеленіти", знаменуючи закінчення пляжного сезону для тих, хто все ж таки насмілюється в ній купатися.

Чудово себе почувають в річці тільки зелені водорості, в яких систематично заплутуються мотори човнів і риба.

Рішення запропонували дніпропетровські екологи. Вони розробили програму оздоровлення Дніпра, яка допоможе повернути йому минулий вигляд. Програма розрахована на 15 років і включає комплекс заходів щодо очищення річки і берегової лінії. Її реалізація вимагає великих грошей.

Поки що Аркадій Шапар не може назвати точну суму, але говорить, що за попередніми розрахунками буде потрібно декілька десятків мільярдів гривень.

Як розповів Шапар, перш за все потрібно позбутися мілин в Дніпрі: "Вони заважають нормальній течії. Це джерела гниття і розсадники хвороб. Якщо ми розмиємо їх, то з"явиться шанс на 10 відсотків збільшити швидкість річкового потоку в межах міста. Також це зменшить перегрів води і зменшить кількість зелених водоростей на поверхні". Планується поглибити русло і укріпити береги Дніпра. Програма передбачає і встановлення нових могутніх очисних споруд. Зараз фахівці виконали техніко-економічні обґрунтування програми і представили його Кабінету Міністрів.

На сьогоднішній день вже практично отримано повне узгодження і готується спеціальне розпорядження Кабміну за цим проектом. Винести програму на затвердження сесії міськради ще тільки планують.

Розпочати ж виконання програми екологи зможуть не раніше ніж вирішаться всі формальності.

За матеріалом Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Дніпро перетворюється на болото - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути