четвер, 09 квітня 2009 17:10

На зйомках "Тараса Бульби" загинув рисак

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Російський режисер Володимир Бортко показав у Києві прем’єру своєї стрічки ”Тарас Бульба” за повістю Миколи Гоголя. ”Найбільше хвилювався, як сприймуть мій фільм в Україні”, — каже режисер.
Російський режисер Володимир Бортко показав у Києві прем’єру своєї стрічки ”Тарас Бульба” за повістю Миколи Гоголя. ”Найбільше хвилювався, як сприймуть мій фільм в Україні”, — каже режисер.

"Я люблю це місце. Коли приїжджаю до Києва, завжди тут гуляю. Раніше тут був факультет кінематографії театрального інституту. Я там учився", — говорить російський режисер Володимир Бортко, 62 роки. Він сидить на дивані в гостьовій кімнаті резиденції митрополита Володимира в Києво-Печерській лаврі.  

Режисер народився у Києві. Перша його стрічка "Канал" вийшла 1975-го на студії ім. Довженка. Через п"ять років Бортка запросили до "Ленфільму". Він зняв кілька частин серіалу "Бандитський Петербург", фільми "Собаче серце", "Майстер і Маргарита", "Ідіот".

2 квітня Володимир Бортко представляв свою картину "Тарас Бульба" у столиці України.

— Судячи з аплодисментів, фільм сприйняли добре, — каже він. — Якась журналісточка, правда, ставила агресивні запитання. Казала, що в Гоголя "руська земля", а в моєму фільмі — "русская". Гоголь видав книжку ще за життя, й там усюди було "русская". Він же, мабуть, знав, що писав, не в Китаї народився.

Повість Миколи Гоголя "Тарас Бульба" вийшла 1835-го. У ній були відсутні словосполучення "русская сила" і "московский царь". У другому виданні 1842-го видавець із власної ініціативи вніс їх до тексту. Автор заперечував, але книжку вже надрукували. Письменникові заплатили 20 тис. рублів відступного. До кінця життя Гоголь називав зміни в повісті прикрими помилками.

— Вас зомбують, — сердиться Бортко. — Збігнєв Бжезинський у книжці "Велика шахова дошка" пише: "Росія без України — це ніщо. Треба зробити все, щоб Росія була без України". Я наших двох країн не розділяю. Курська губернія від Сумської області мало чим відрізняється. Віктор Ющенко народився на Сумщині. А якби з"явився на світ на 4 кілометри північніше, міг би претендувати на Кремль. Я говорив про це з Богданом Ступкою (актор, зіграв Тараса Бульбу. — "ГПУ"). Але, на жаль, у цьому пункті ми розходимося.

Віктор Ющенко міг би претендувати на Кремль

У Бортка синці під очима. До третьої ночі святкував прем"єру в ресторані "Спотикач".

— Поет Юра Рибчинський підняв тост за Андрія з "Тараса Бульби". Каже: правильно він зробив, що проміняв батьківщину на кохання. Я гримнув: "Рибчинський, закрий рота, тут старші говорять! Ти попробуй вийди зараз на Майдан і скажи це людям. Що з тобою зроблять?" Думаю, він мене зрозумів.

Не на диктофон підлеглі режисера розповідають, що на зйомках він планував скинути кількох коней із 30-метрової скелі. Але захисники тварин виступили проти. Тому коні стрибали з кількаметрової висоти у воду.

У стайні клубу "Скіф-Арт", що в київському Гідропарку, кажуть: під час зйомок загинув білий рисак Мирний.

— Це брєд. Жоден кінь не загинув, — заперечує режисер.

— Мирний знімався у фільмах "Богдан Хмельницький" та "Мазепа", — говорить співвласниця стайні Влада Комлєва, 29 років. — На початку травня 2007-го його взяли для "Тараса Бульби". У 20-х числах мені телефонують: із вашим конем щось коїться. Приїжджаю, а він уже мертвий.

Питаю у Бортка, чи правда, що "Тарасом Бульбою" він планує завершити режисерську кар"єру?

— Хотів це зробити і зайнятися політикою, але не вийшло (позаторік Бортко балотувався до Держдуми за списками компартії, проте депутатом не став. — "ГПУ"). Доведеться ще трохи фільмів познімати. Я ненавиджу Леніна, бо він спотворив усе, що було написано в Маркса. Величезна заслуга радянської влади в тому, що вони сказали: людина людині вовком не буде. Іншого шляху в людства, крім комунізму, немає. Сьогодні в таксі водій питає: "У вас із банками те саме, що й у нас? Теща поклала всі родинні гроші, а назад забрати не може". В Росії такого поки що немає. Так що, дорогенькі, вчіть російську мову.

Зараз ви читаєте новину «На зйомках "Тараса Бульби" загинув рисак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути