вівторок, 31 березня 2009 18:24

Омелян Ковч написав Гітлеру листа

Автор: фото: Оксана ЛЕВИЦЬКА
  Священик біля відкритого обеліску Омелянові Ковчу в польському музеї ”Концтабір Майданек”. Фото зроблене 25 березня 2009 року
Священик біля відкритого обеліску Омелянові Ковчу в польському музеї ”Концтабір Майданек”. Фото зроблене 25 березня 2009 року

Минулого тижня у колишньому концтаборі Майданек на околиці Любліна в Польщі пом"янули греко-католицького священика Омеляна Ковча.

Він народився у селі Космач Косівського району Івано-Франківщини. Під час війни правив у Перемишлянах на Львівщині. Просив парафіян не підтримувати німців у переслідуваннях євреїв. Був випадок, коли він кинувся рятувати людей із підпаленої синагоги. І написав Гітлеру листа: засуджував його вказівки про винищення іудеїв. Священика забрали до львівської в"язниці, 1942-го відправили до Майданека. У концтаборі Ковч провів два роки.

25 березня, у день 65-ї річниці від дня смерті священика, на території концтабору відкрили обеліск. Гранітний пам"ятний знак привезли з Житомирщини. За формою він нагадує скелю. За статутом музею "Концтабір Майданек", вшановувати окремих в"язнів не можна. Там загинули 78 тис. людей. Тому на меморіальній таблиці обеліску викарбували рядки отця Омеляна з листів рідним: "Тут я бачу Бога — Бога, який однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей".

— Разом із вами я стою на шматочку польської землі, де понад 60 років тому було пекло, — каже віце-прем"єр-міністр України Іван Васюник, 49 років. — Я схиляю голову перед пам"яттю великої людини, українця, отця Омеляна Ковча.

Для Васюника цей візит був не лише офіційним. Його прабабуся Софія — рідна тітка священика. Із родичів на урочистостях був племінник священика Іван Ковч.

— Я не пам"ятаю отця Омеляна, бо був малим, але його ім"я завжди згадуємо, — каже Іван Ковч. — Надіявся, що сьогодні тут будуть його доньки, вони живуть у Канаді та Америці, але ніхто не приїхав. Може, й не знали.

Повідомлення про смерть священика надійшло родичам 1972 року. Він нібито помер від хвороби. Але кажуть, що його спалили з іншими ув"язненими.

Зараз ви читаєте новину «Омелян Ковч написав Гітлеру листа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути