четвер, 05 березня 2009 16:50

"Приватбанк" не віддав грошей Любові Швець

Автор: фото: Олександр КУДІНОВ
  Донеччанка Ольга Бахтіярова стриже сина Олексія у лікарні. За тиждень хлопчик помер, не дочекавшись грошей на лікування
Донеччанка Ольга Бахтіярова стриже сина Олексія у лікарні. За тиждень хлопчик помер, не дочекавшись грошей на лікування

Торік улітку донеччанин Олексій Голуб, 12 років, відпочивав із дідусем у Криму. Повернувся додому із запаленням на повіці.

— Приїхав із припухлим оком, — згадує 33-річна Ольга Бахтіярова, матір Олексія. — Пішли ми по лікарях: окуліст — дерматолог — алерголог — нейрохірург. Діагнози були різні: зміщення лобової кістки, бластолейкоз, запалення кісткової тканини. Остаточний  поставили в Інституті невідкладної та відновлювальної хірургії імені Гусака — ракова пухлина. Причому Альошка ні на що не скаржився!

Ольга працює інженером-економістом "Донецьких електромереж". Із батьком Олексія, Валерієм Голубом, розлучилася 2000 року. За рішенням суду хлопчиком мають опікуватись обоє батьків. Однак після розлучення вони завели власні родини. Ольга виховує близнюків, Валерій — дочку від першого шлюбу. Олексій жив у бабусі й дідуся.

— Ми збирали гроші на лікування, — розповідає Бахтіярова. — Виявилося, що лікарні бракувало не лише ліків, а й шприців. Сусіди по палаті, які три роки лікували дитину від раку, витратили вже $180 тис. На одні крапельниці Альошці одразу пішло 500 грн, загалом перший список ліків потяг на 10 тис.

На лікування сина Валерієві Голубу видали на роботі 12 тис. грн, колеги матері зібрали 4 тис., пообіцяли позичити ще.

— Але треба було більше і терміново, — зітхає Бахтіярова. — Планували везти Альошку в Германію. Зять Олександр Кудінов домовився про лікування у Москві.

Кудінов — дядько Олексія — збирав кошти. Першою погодилася віддати заощадження його сестра Любов Швець. Жінка живе у Старобешівському районі Донеччини.

— У Люби лежало 32 тисячі гривень на депозиті в "Приватбанку", — каже Олександр Кудінов, 42 роки. — Хотіла розірвати угоду достроково, сказала про хворобу племінника. Її направили у Донецьк. Попередили, що і там грошей не віддадуть. Хіба ми принесемо довідку, що племіннику на лікування треба саме 32 тисячі. Та де ж узяти такий документ, медицина ж по Конституції безкоштовна.

У Донецькому відділенні "Приватбанку" прийняли заяву на дострокове розірвання угоди. Розглядали її півтора місяця. Тим часом хлопчик помер.

Лікарні бракувало не лише ліків, а й шприців

— За місяць до смерті Альошка ще стрибав на дні народження моїх близнят, — плаче Ольга Бахтіярова. — Ми втратили дитину за три тижні. Навіть не завершили перший курс лікування. Його хвороба для мене досі таємниця. Причиною недуги назвали удар головою об морське дно. Думаю, лікування йому призначили неправильне. Потужні гормональні препарати змінили його кров. Від преднізолону в Альошки почала боліти голова, а "хімія" просто випалила його зсередини. У сина відмовило все й одразу. Якби були у нас ці 32 тисячі, то вирвали б із цієї лікарні й урятували.

— Донецькі медики припустилися помилки, — підтримує родичку Кудінов. — Йому назначили хіміотерапію за відсутності імунітету. Про це нас попереджав незалежний діагност. Замість того, щоб знищити ракові клітини, хімія убила все. Якби ми відправили Альошку в Москву, його б урятували.

"Приватбанк" не видав достроково депозиту, бо була чинна заборона Нацбанку. Любов Швець поскаржилася на банк до суду. Вимагає 100 тис. грн моральної компенсації.

— До кінця своїх днів не спокутую провину перед Альошкою, — журиться 50-річна жінка. — Але я дуже хотіла допомогти. Якщо позов виграю, то віддам гроші на спасіння інших дітей.

Олексій був старостою "7-Б" класу школи N32, захоплювався футболом, тренувався у молодшому складі донецького "Металурга". Найбільше любив читати "Книгу рекордів Гіннеса".

Учителі помічали неабиякі математичні здібності Голуба. Хлопець любив математику, в шестирічному віці рахував усе без калькулятора.

— Він був ангелом, — згадує про Олексія його перша вчителька. — Щойно прийшов у перший клас, як освітив усе навколо.

— Він відчував свою смерть, —  плаче Ольга Бахтіярова. — Постійно казав: "Мамо, мені так страшно". Не давав мені заснути. Останні дні перед смертю взагалі не спав. Я все надіялася на чудо. За хвилину до смерті мене вигнали з палати. За мить звідти вийшов лікар і спокійно запитав: "А де мій халат? Там ключ від ординаторської". У цей момент Альошка помер.

Невдовзі пішла з життя й Галина Михайлівна, Олексієва бабуся, у якої жив хлопчик.

Працівники "Приватбанку" пояснили, що не віддали Любові Швець депозиту, бо у своїй заяві вона не вказала чіткої причини такої потреби.

Зараз ви читаєте новину «"Приватбанк" не віддав грошей Любові Швець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути