четвер, 25 вересня 2008 17:19

На жертовному камені зробили розп"яття

Автор: Фото: Олена ДЗІК
  Туристи прийшли до жертовного каменя в урочищі Монастирок Бережанського району на Тернопільщині. Кажуть, місця довкола й сам камінь — цілющі
Туристи прийшли до жертовного каменя в урочищі Монастирок Бережанського району на Тернопільщині. Кажуть, місця довкола й сам камінь — цілющі

В урочищі Монастирок неподалік села Лісники Бережанського району Тернопільщини стоїть камінь, схожий на корабель. Заввишки він понад 5 м і 7 м завширшки. За легендою, його ніс чорт із пекла, щоб скинути на церкву на галявині. Але донести не зміг і кинув у лісі.

Через красу місцини сюди часто приїжджають люди на відпочинок. До райцентру звідси 4 км. До початку Другої світової війни люди приїздили до урочища, щоб оздоровитися. Тут є джерело із цілющою водою. Здавна вважали, що нею можна вилікувати хворі очі. Мох, що росте на камені, також має цілющі властивості. Він, за переказами, допомагає від хвороб шкіри.

— Львівський археолог Микола Бандрівський приїжджав у Монастирок 2005-го. Має робити досліди на цьому місці. Там і досі видно ями, видовбані вручну. Колись язичники використовували камінь як жертовник. У ці заглибини стікала кров від жертвоприношень, — показує на брили депутат Бережанської міськради Олег Захарків, 30 років. — Назви "чортів камінь" ми уникаємо. Натомість кажемо, що це камінь-розп"яття.

Під ним колись жили пустельні монахи. Про вхід до печери нагадує вузька ущелина. Якщо кинути в неї камінець, чути відлуння. Це означає, що внизу є порожнеча чи западина.

— Монахи-пустельники використовували такі місця. Мабуть, вони перші видовбали у скалі розп"яття. Це могли зробити й отці-василіяни, що селилися тут у ХVI–XVII століттях, — припускає Захарків.

1982-го в Монастирку на галявині спалили дерев"яну церкву. За вказівкою радянської влади на її місці створили фонтан. Поряд почали зводити будинок під ресторан. Тоді ж зруйнували і розп"яття Ісуса Христа на лісовому камені. Місце, де воно було, заробили сірим цементом під колір скелі.

Назви "чортів камінь" ми уникаємо

— Навіть не було помітно, що там колись щось було. 2003-го вирішили відновити святиню. Зібралося нас шестеро. Видовбали на 10 сантиметрів углиб каменю, але розп"яття не було, — згадує Захарків. — Майстер Ігор Крук заново його зробив. А ми допомагали.

Ентузіасти використовували стародавні методи обробки каменю. Упоралися за два тижні.

— Клеї робили, як колись древні слов"яни — на казеїнових відварах, сироватках. Щоб добре трималося, — пояснює чоловік. — Працювати було важко навіть не фізично, а психологічно. Нам ніби щось перешкоджало. Якщо не помолилися перед початком, то робота не йшла.

Люди перевіряли цю ділянку геопатогенної зони з допомогою біорамки. Вона показує пролами й ущелини, печери в землі. Тут біорамка крутиться.

З іншого боку урочища Монастирок у лісі збереглася дорога, відома з ХІІІ–ХІV ст. Колись вона була торговельним шляхом і вела до Львова. Це ідеально вироблений із землі кілометр шляху. Завширшки 10 м, він не заростає травою й досі рівний. Обабіч збереглися канави і насипи, щоб на дорогу не затікала вода.

Як доїхати

Міські автобуси з Бережан до Лісників курсують щопівгодини. Сідати треба на зупинці біля пошти в центрі міста. Вартість проїзду — 1 грн 50 коп. Від зупинки у селі до урочища Монастирок іти пішки 2 км.

Зараз ви читаєте новину «На жертовному камені зробили розп"яття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути