вівторок, 01 серпня 2006 15:06

Сушильна шафа зберігає 90 відсотків вітамінів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Менеджер фірми ”Ізідрі” Оксана Молодик показує, як готуються яблука в сушильному апараті
Менеджер фірми ”Ізідрі” Оксана Молодик показує, як готуються яблука в сушильному апараті

Свіжі овочі та фрукти хотілося б зберегти до весни. Бо зимові тепличні продукти не мають ані смаку, ані запаху. А з вареннями та консерваціями все-таки багато мороки. Та й від високої температури втрачаються корисні речовини. Цьому зарадять сушильні апарати.

— Працювати із сушкою просто. Продукти треба вимити, порізати чи натерти і розкласти на піддони. Залишається ввімкнути прилад у розетку, — розповідає Тетяна Кортава, 46 років, директор фірми "Плюс-інформ", яка займається продажем сушильних апаратів "Ізідрі".

Прилад негабаритний, розміром з велике відро. Важить три-п"ять кілограмів. Складається з основної платформи та круглих лотків, які ставлять один на одного. Всередині кожного лотка — сітка. Для трав і маленьких ягід беруть густеньку сітку. Для овочів та фруктів — рідшу.

У "Плюс-інформі" є сушки трьох моделей. Найменша має чотири лотки. Середня і велика — по п"ять. До них можна докупити комплект з 10 чи 25 додаткових.

Сушити можна будь-які продукти: овочі, фрукти, гриби, трави, зелень і навіть морепродукти та м"ясо. Прилад працює впродовж доби без перепочинку, а електроенергії "з"їдає", як звичайний телевізор.

— Процес сушки дуже подібний до природного. Температура регулюється від 35 до 60 градусів. А всередині — наче вітерець дує. Це те ж саме, що на літньому сонечку, але набагато швидше. Засушені продукти не втрачають вітамінів, — пояснює Тетяна Олексіївна.

Час сушки залежить від водянистості продукту. За годину-дві "приготується" зелень. Гриби стануть сухими за 5–7 годин. Вишні, смородина, виноград та чорниці сушитимуться добу. У такому вигляді продукти відмінно зберігаються рік. Деякі не втрачають смаку і через 3–4 роки.

Гриби висушаться за п"ять-сім годин

У фірмовому магазині "Ізідрі" по вулиці Іскрівській, 1 (Чоколівка) можна подивитися, понюхати та скуштувати сушені фрукти та овочі. Пастила з абрикосів, приготована більш ніж два роки тому, смакує, як щойно зроблена. Трирічна груша набагато краща за магазинний цукат. А коли відкриваєш банку із сушеною полуницею, приміщення наповнюється духмяним ароматом.

— Зараз вона дещо сухувата. Треба додати трохи води, і ягода стане м"ясистою й дуже смачною, — запевняє директорка.

Киянка Наталія Будьковець, 58 років, купила середню сушку "Ізідрі" два роки тому.

— Я дуже задоволена, — каже жінка. — З городу маю багато ягід та фруктів. Але половину доводилося викидати — онуки приїздили рідко. А з цим пристроєм весь рік маю чудові продукти. Найбільше люблю взимку готувати ягідні пироги та вареники. Ці страви вражають усіх, бо смак такий самий, як улітку.

Інший вид такого приладу — сушильна шафа "Дачник", яка працює за іншою технологією. На вигляд схожа на залізну шафку із шухлядами. Вона важча і більша за "Ізідрі", але й продуктів сушить удвічі більше.

— У шафі продукти сушаться не температурою, а інфрачервоним випромінюванням. Таке висушування зберігає 80–90 відсотків вітамінів, — каже Валерій Курочкін, 47 років, директор фірми "Транстелеком Т", яка продає сушильні шафи.

Висушений фрукт не гниє і не пліснявіє. Продукти займають утричі менше місця, ніж свіжі, і не потребують холоду — ні погреба, ні холодильника. Вони чудово зберігаються у скляних банках.

Пастила за сім годин

Щоб приготувати у сушці пастилу, треба розтерти фрукти чи ягоди, додати трохи цукру й вилити суміш на спеціальний піддон. Сушити годин 7–8. Що менше часу, то м"якшою буде пастила.
— Підсохлий десерт поріжте на квадратики та складіть у звичайну банку. Там він зберігатиметься кілька років. Перед тим як подавати на стіл, квадратики обкачайте у білих сухарях. Смакуватиме ліпше за будь-які цукерки, — розповідає Тетяна Кортава.

Скільки коштують, грн

Побутова сушильна шафа "Дачник"    1125
Сушильний апарат "Ізідрі"
маленький    650
середній    810
великий    1300

Де купити

Придбати сушки можна у столичних магазинах:
"Добрий господар"    вул. Північна, 2а
"Техномаркет"    вул. Малишка, 3
"Садівник"    вул. Білгородська, 12
"Зелений світ"    вул. Нижній Вал, 13/15

Зараз ви читаєте новину «Сушильна шафа зберігає 90 відсотків вітамінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути