середа, 12 квітня 2006 15:27

"Лужний кричав на Шевченка"

  Сергій Ковалець каже, що, якби не мудрість Мирона Маркевича, у ”Динамо” він міг би і не потрапити
Сергій Ковалець каже, що, якби не мудрість Мирона Маркевича, у ”Динамо” він міг би і не потрапити

Улітку минулого року один із лідерів київського "Динамо" початку 90-х Сергій Ковалець, 37 років, зіграв свій прощальний матч. І одразу перейшов на тренерську роботу. Допомагає Мирону Маркевичу в "Металісті". У неділю харків"яни відіграли виїзний матч проти столичного "Арсеналу". Ковалець залишився в Києві ще на день. У компанії друзів та доньки завітав до ресторану "Ацтек", куди і запропонував під"їхати.

До тренерства готували себе заздалегідь?

— Ще коли грав у запорізькому "Металурзі", Мирон Маркевич, тодішній тренер цієї команди, доручав проводити передматчеву розминку. Він повернувся з Леверкузена, де проходив стажування в місцевому "Байєрі". За програмою "Байєра" ми тоді й працювали. Рік тому Маркевич знову зателефонував і запитав, чи не хочу бути його помічником у "Металісті". Навіть не роздумував: Мирон Богданович багато чого дав мені в житті. Якби не його мудрість, у "Динамо" я міг би і не потрапити.

Що за історія?

— У 1989 році повернувся з армії. Грав за хмельницьке "Поділля" в Маркевича. І непогано грав: надійшли пропозиції з "Дніпра", тодішнього чемпіона СРСР, та "Шахтаря". Кучеревський, наставник "Дніпра", заслав свого представника Рохуса Шоха до Красилова, де жили мої батьки, щоб ті посприяли у вирішенні питання. А Маркевич порадив: "Зачекай, будуть кращі пропозиції". І справді: за вісім турів до кінця чемпіонату СРСР у другій лізі, де грало "Поділля", приїхав від Лобановського Базилевич і сказав: "Ми тебе чекаємо". З самим Лобановським зустрівся вперше 20 жовтня 1989 року. "Упевнений, ти будеш грати у хороший футбол в нашій команді", — багато Валерій Васильович не говорив.

І ви, і Маркевич — вихідці із Західної України. Не важко працювати у Харкові?

— Немає проблем. Маркевича тут поважають. Бо "Металіст" грає у чесний та видовищний футбол.

Чесний? Президент львівських "Карпат" Петро Димінський заявив, що його команда грала договірні матчі, коли тренером був Маркевич.

— Петро Димінський — керівник, який нічого не тямить у тренерській роботі. Але постійно в неї втручається. Ясно, що Димінському Маркевич не подобався, бо той сам визначав склад на матч, а не слухав "цінні" поради президента.

А є стимулювання з третьої сторони?

— Ну, цього не приховаєш. У недавньому матчі з "Динамо" конкурент киян — "Шахтар" нас стимулював.

Чому ви перейшли з "Динамо" до "Дніпра" 1995 року?

— По-перше, новопризначений тренер столичної команди Володимир Онищенко після того як я пройшов збори, заявив, що не бачить мене у колективі. Не ті кондиції, мовляв. По-друге, атмосфера в команді була несприятлива. На тренуваннях футболісти могли лаятися, ветерани кричали на молодих. Причому тривало це давно: ще з 1992-го, коли ми програли чемпіонське звання "Таврії". Стомився від цього. Звик, що при Лобановському до відвертих конфліктів справа не доходила.

Димінський — керівник, який нічого не тямить у тренерській роботі

Хто міг кричати? Капітан команди — Лужний?

— І він також. На молодого Шевченка, зокрема.

Чи правда, що у вересні 1994-го перед матчем "Динамо" — "Спартак" футболісти вимагали відставки тренера Сабо?

— Абсолютна. Я був серед них. Нічого не маю проти Сабо-професіонала. Дисциплінований, не п"є, не палить. Але на тренуваннях часто виходив із себе, обирав не ті методи, щоб довести свою правоту. Пішли ми до президента Григорія Суркіса. Виклали свою позицію. "Я подумаю", — відповів він. Через кілька днів приїжджає на базу: "Я вирішив. Сабо залишається".

У "Дніпрі" ви грали під керівництвом німецького фахівця Бернда Штанге. Він відрізнявся від українських тренерів?

— Суттєво. По-перше, дозволив дружинам і дітям на базу приїджати. Щоб так учинив Лобановський? "Хочу, щоб ваші сім"ї бачили, як ви гроші заробляєте", — казав Штанге. По-друге, штрафував за запізнення на тренування, за непомиту форму чи м"яч — символічно, на один долар. Я впродовж роботи з Штанге заплатив 24 долари.

Після "Дніпра" ви грали у голландському "Твенте". Адаптувалися легко?

— Дуже. У Західній Європі — повна свобода. Об"їздили з сім"єю практично всі країни Шенгенської зони. І ніяких тривалих зборів.

Ковалець розповідає, що 1990-го "Динамо" поїхало на турнір до Китаю. Там за порадою покійного тренера Віктора Колотова Сергій підійшов до дерева і постукав по ньому тричі. За повір"ям, це гарантувало народження сина. Ковалець загадав спадкоємця собі, брату та другу. І виграв три ящики шампанського — бо посперечався з родичами. Ті були впевнені, що у родині Ковальців народяться доньки.

Сергій Ковалець народився 5 вересня 1968 року в селі Чехово Роздальнинського району Кримської області
1988 — одружився з Анжелою Камишною
1989 — перейшов до київського "Динамо", народилася донька Аліна
1990 — став чемпіоном СРСР
1993 — народився син Кирило
1995 — закінчив Київський інститут фізкультури, перейшов до "Дніпра"
1997 — перейшов до голландського "Твенте"
1998 — народилася донька Дарина
2005 — асистент головного тренера "Металіста"

Зараз ви читаєте новину «"Лужний кричав на Шевченка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути