Як стати мільйонером під час війни: майстер-клас від "кварталівців"

Знімати серіали в Росії, "Сватів" і "Слугу народу", а потім раз - і стати власником компанії з електропостачання із багатомільойнними контрактами. Як так?

Як же вони бісять! Мразота... І це під час війни! Володимир Зеленський, все ок? Журналісти BIHUS.INFO зʼясували, що після того, як режисер і сценарист серіалу "Слуга народу" Олексій Кірющенко став співвласником компанії "Ел-енерго", його фірма почала отримувати замовлення на сотні мільйонів гривень від комунальних підприємств та державних структур на постачання електроенергії. Корупція, як вона є!

Як з'ясували журналісти, у серпні 2023-го Кірющенко, який співпрацював із проєктами студії "Квартал 95", увійшов у компанію "Ел-енерго" (отримав частку 49%). Його партнером по бізнесу став Олександр Хандрига (51%). Основний вид діяльності "Ел-енерго" - торгівля електроенергією. Сама фірма була створена у вересні 2022-го, ліцензію на постачання електроенергії отримала у листопаді. Проте до приходу нових власників діяльності не вела.

Після зміни власників компанія почала отримувати бюджетні замовлення. Загалом до квітня 2024-го встигла укласти 12 контрактів на постачання електроенергії комунальним підприємствам та державним структурам. Загальна сума замовлень - 774 млн грн

Після зміни власників компанія почала отримувати бюджетні замовлення. Загалом до квітня 2024-го встигла укласти 12 контрактів на постачання електроенергії комунальним підприємствам та державним структурам. Загальна сума замовлень - 774 млн грн (вартість з урахуванням змін до контрактів станом на 10.05.2024). Більшість угод укладені до кінця року, тому ціна і обсяги постачання ще можуть бути змінені. Наразі найбільша угода укладена з КП "Дніпроводоканал" Дніпровської міськради. Згідно з останніми змінами до контракту, вартість угоди - 521 млн грн. Строк виконання - до кінця року.

Журналісти запитали напряму у Кірющенка про його новий електробізнес, але режисер відмовився спілкуватися. На пряме запитання про компанію "Ел-енерго" і її контракти Кірющенко спочатку заявив, що не розуміє, про що мова. Потім, що він - не Кірющенко взагалі. І, врешті-решт, розмова звелась до образ редакції Bihus.Info і журналістки.

Трохи про самого Олексія Кірющенко. Він народився в Україні, довго жив і працював в РФ. В Україні, зокрема, співпрацював з проєктами студії "Квартал 95" - серіали "Свати", "Папік", "Слуга народу". Після перемоги на виборах президента Володимира Зеленського у 2019-му Кірющенко долучався до розробки концепції на той момент нового телеканалу для окупованих територій "Дім", був членом наглядової ради Українського культурного фонду, і, за даними журналістів, входив до складу комісії, що обирала кінопроєкти для державного фінансування.

У вересні 2023-го разом із продюсером Артемом Колюбаєвим (колишній бізнес-партнер з кіновиробництва голови Офісу президента Андрія Єрмака) став співвласником компанії-виробника БПЛА Culver

У вересні 2023-го разом із продюсером Артемом Колюбаєвим (колишній бізнес-партнер з кіновиробництва голови Офісу президента Андрія Єрмака) став співвласником компанії-виробника БПЛА Culver. Продюсер і режисер отримали в компаніях, які входять в Culver, по 5%.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі