Говорили-балакали... Чи почув Китай Європу?

Наразі співвідношення сил у протистоянні Росія-Україна не змінилося. Китай на вмовляння європейских лідерів не піддався. Спробують взяти санкціями?

Еммануель Макрон провів важливу зустріч із очільником Китаю Сі Цзіньпінем. Президент Франції зробив усе можливе, аби забезпечити максимально представницький рівень переговорів - канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовився приїздити, однак ініціативу Франції підтримала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Спільними зусиллями європейські лідери намагалися переконати очільника Піднебесної припинити підтримувати Росію у її війні проти України та повпливати на Путіна, адже Сі Дзиньпін - єдина людина, яка має важелі тиску на оскаженілого диктатора.

Сі говорив багато правильних слів про необхідність миру, однак вперто називав війну в Україні "конфліктом" і наполягав на тому, що мирні переговори мають пройти у належний час та за участі Росії. Це означає, що Сі скептично ставиться до мирного саміту у Швейцарії та навряд чи буде присутній, адже російську сторону туди не запросили. При всьому цьому - він відкидав свою участь у підтримці Росії. І заявив, що не дозволить втягнути Китай у цей "конфлікт". Наступним пунктом на шляху китайського лідера стане Угорщина - там заплановано підписання великої кількості економічних угод.

Європа ж із цієї розмови зробила свої висновки: Китай нарешті має почути її вимоги. За словами Урсули фон дер Ляйн, Росія заливає Європу брехнею та дезінформацією. Ці атаки спрямовані на послаблення підтримки України, посилення розбрату та непевності між країнами-членами ЄС. І солідарність зараз - важлива. Ці заяви докорінно відрізняються від тих, що звучали у 2014, коли в Європі казали: "Не треба втягувати нас у цю війну. Нам важливо торгувати з Росією, і ми у ваші конфлікти занурюватися не хочемо". Тепер ситуація змінилася, і ці меседжі 10-ти річної давності вже транслює Китай. Цікаво, чи розуміє Сі Цзиньпін, що його союзник напрочуд легко переходить від торгівлі - до загарбання територій?

Хай там як, але ЄС і НАТО одностайні у підтримці України. І ядерні істерики Путіна вже не лякають, а смішать західних союзників. Тож у відповідь на чергові російські погрози координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що якщо російську владу непокоять американські й британські ракети, які знищують російських солдатів в Україні - найлегшим виходом буде вивести з України цих солдатів. А саму риторику Кремля щодо постійних погроз ядеркою - назвав "безглуздою і безвідповідальною".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі