Росія мріяла заморозити Європу, а натомість обвалила свій ВВП

Шантаж Росії у газовій сфері обернувся проти самої країни-агресорки. Замість зловтіхи від замерзлої Європи - РФ отримала цілком збиткову газову галузь

За підсумками першого кварталу до федеральної скарбниці Росії надійшло лише 114 млрд рублів мита на експорт газу. Порівняно з січнем-березнем 2023 року доходи від газового експорту знизилися на 17%, або на 24 млрд рублів, а якщо порівнювати з тим самим періодом 2022-го - впали в 4,4 рази.

...відключення газу європейським клієнтам "Газпрому" позбавило скарбницю 418 млрд рублів квартальних доходів - суми, що дорівнює 1,9% національного ВВП

У грошовому вираженні з поправкою на інфляцію відключення газу європейським клієнтам "Газпрому" позбавило скарбницю 418 млрд рублів квартальних доходів - суми, що дорівнює 1,9% національного ВВП. Експортні доходи від газу наблизилися до мінімальних значень за 6 років доступної статистики Мінфіну. Порівняні суми - трохи більше 100 млрд рублів у середньому за квартал - скарбниця РФ отримувала лише під час пандемії 2020 року, коли ціни на газ у Європі падали до мінімумів, а сховища були переповнені через відсутність попиту.

Відповідно до звітності "Газпрому", минулого року його виручка впала на третину, операційний прибуток - на 80%, а основний бізнес - видобуток та продаж газу - взагалі став збитковим. Він завдав компанії втрати на 291 млрд рублів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі