Американська допомога затрималася, що в цьому доброго?

Як не парадоксально, але у відтермінуванні допомоги зі США на майже 7 місяців - є свої плюси, і важливі. Які саме?

Те, що військова допомога США затрималася на півроку - величезний мінус. За цей час ми втратили більше життів та контрольованих територій, ніж могли б. Але можна нафантазувати і кілька плюсів. Один такий собі, а другий - потенційно значущий. Вони в жодному разі не перекривають мінус, але все ж таки існують.

Якби проєкт був прийнятий восени 2023 року, до осені 2024 року постачання знову йшли б дуже дозовано, і до початку 2025 року ми знову підійшли б з дефіцитом всього. У таких умовах нас було б легше шантажувати

1. Як мінімум до кінця 2024 року ми забезпечені повноцінними військовими постачаннями із США. Це важливо, тому що ми не знаємо, які розклади будуть у 2025 році - після виборів президента та Конгресу США. Можливо, ухвалений учора бюджет допомоги Україні - останній. Якби проєкт був прийнятий восени 2023 року, до осені 2024 року постачання знову йшли б дуже дозовано, і до початку 2025 року ми знову підійшли б з дефіцитом всього. У таких умовах нас було б легше шантажувати. А при деяких розкладах (не тикатимемо пальцем), це можливо.

...у січні-квітні всі побачили, що припинення поставок зі США - це не гіпотетична лякалка, а цілковита реальність. Тому пішов рух у мізках і почалася переоцінка ситуації

2. Європа почала усвідомлювати свою відповідальність за Україну. Перші два роки забезпечення України тягли на собі Штати, а Європа ситуативно приєднувалася. 30 років роззброєння з історії не викреслиш. Але в січні-квітні всі побачили, що припинення поставок зі США - це не гіпотетична лякалка, а цілковита реальність. Тому пішов рух у мізках і почалася переоцінка ситуації. Причому це призвело не до зливу України, як нам пророкували російські пропагандисти та спокушені ними корисні ідіоти, а до додаткової мобілізації зусиль.

На 2024 рік європейські країни і так виділили суми на військову допомогу помітно більші, ніж раніше, а американська "посуха" дала додатковий буст - вже після початку року бюджети стали збільшуватися, з'явилася "чеська ініціатива", а "слон Макрон" взагалі вирішив взяти на себе політичне лідерство. Інша річ, що європейські країни дуже обмежені у постачаннях зі складів, вони переважно порожні, натомість йдуть замовлення на виробництво та інвестиції у його розширення. Розвивається все це повільніше, ніж хотілося б, і все ж таки розвивається.

Якийсь ефект ми побачимо протягом цього року, а у 2025, сподіваюся, європейські поставки дозволять нам бути більш захищеними в умовах, коли американська допомога може опинитися під питанням. Висновок: 2025 все ще в тумані, але цей туман став трохи менш концентрованим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі