Пʼять ​​базових принципів тренувань для класного результату

Надмірні зусилля - це руйнування. Якщо ви запам'ятаєте цю нехитру думку, то ваше життя в спорті буде довгим і приємним

До цих базових принципів бігових тренувань рано чи пізно приходять усі. Будь-якому бігуну треба розуміти, навіщо він тренується. Не важливо, чи готується він до Олімпійських ігор, чемпіонату країни, виключно дбає про своє здоров'я чи скидає вагу: бігун повинен розуміти принципи спортивного тренування та будувати своє спортивне чи фізкультурне життя відповідно до них. Інакше нам удачі не побачити.

Коли я бачу, як тренуються бігуни-аматори, у мене серце кров'ю обливається - люди просто себе гроблять, не знаючи базових принципів спортивних тренувань.

Базові принципи бігових тренувань можна звести до п'яти пунктів:

- постійність

- поступовість

- доступність

- індивідуальність

- варіативність

Усі успішні тренувальні програми базуються на цьому. Нехтування хоча б одним із цих принципів веде в кращому разі до відсутності прогресу бігуна, але набагато частіше - до травм чи перетренувань та припинення занять спортом.

Постійність

В бігові не можна ставити короткострокові завдання. Необхідно мислити роками, десятиліттями, а не тижнями чи місяцями. Якщо вам потрібно досягти певної мети в короткостроковій перспективі (скласти іспит у виш, наприклад), то все одно цю мету треба вписати в загальний контекст. Якщо ви хочете скинути вагу перед літом, то варто побудувати вашу тренувальну програму так, щоб ваша вага коливалася не більше, ніж на пару кг, і тоді влітку ви природно схуднете, більше втрачаючи води на тренуваннях.

Постійні бігові навантаження перетворюють вас на суперлюдину - запасу витривалості м'язів, потужності серця, стресостійкості з надлишком вистачає, щоб справлятися з навантаженнями сучасного життя

Постійні бігові навантаження перетворюють вас на справжню суперлюдину - запасу витривалості м'язів, потужності серця, стресостійкості з надлишком вистачає, щоб справлятися з навантаженнями сучасного життя. Але для того, щоб набрати цей запас, потрібні сотні кілометрів і сотні днів. Немає сенсу "зібратися і пробігти 30 км у неділю", якщо це все, що ви робите протягом усього тижня. Незмірно краще бігати по 30 хвилин постійно, ніж 30 км після дощику в четвер.

Поступовість

Основний напрямок тренувань - від простого до складного. Спочатку вам треба освоїти плацдарм, на якому ви зараз, і тільки потім ви можете рухатися далі. На різкому збільшенні навантажень "горять" багато про-атлетів і спортсменів-аматорів. Азарт - невід'ємна частина спорту. Але холодна голова допомагає цьому азарту втілитись у реальні досягнення. Будь-яке додавання нових вправ або нових видів тренувань має бути дуже поступовим, тоді ризик травм зводиться до мінімуму.

Доступність

Надмірні зусилля - це руйнування. Якщо ви запам'ятаєте цю нехитру думку, то ваше життя в спорті буде довгим і приємним. Всі спортивні подвиги, якими ми цілком заслужено захоплюємося, підготовлені багаторічними тренуваннями і не є руйнівними майже завжди!

Індивідуальність

Немає у світі однакових організмів, і тому не може бути однакових тренувальних планів, однаково придатних всім. Існують методичні основи тренувань, на яких базуються бігові програми, але кожен бігун повинен постійно дослухатися свого тіла і адаптувати програми до себе. Не можна скопіювати біговий план чемпіона і стати чемпіоном. Не можна прочитати, як тренувалася дівчина NN та скинула 7кг за 7 тижнів і, скопіювавши її тренування, досягти її результату. Треба зрозуміти та осмислити суть тренувального процесу та побудувати свою програму.

Одна з найпоширеніших помилок бігунів - це одноманітність тренувань

Варіативність

Одна з найпоширеніших помилок бігунів - це одноманітність тренувань. Це відбувається на всіх рівнях. Джоггери бігають по тому самому маршруту одну й ту саму дистанцію протягом десятків років. Атлети повторюють одні й самі блоки тренувань рік у рік, сподіваючись досягти приросту в результатах. Людський організм має унікальну особливість - здатність до адаптації. Тіло звикає до одноманітного навантаження і перестає на нього реагувати. Варіативності можна досягти навіть усередині 400-метрового кола, але вона має бути у тренуваннях будь-якого рівня. Швидкість, час відновлення, довжина дистанції - граючи цими параметрами, можна вибудовувати різноманітні тренування, які дадуть значний приріст вашої бігової форми.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі