Візит Ріші Сунака до Києва: знімаймо рожеві окуляри

По суті, підписаний договір є офіційним підтвердженням того, що Велика Британія і так вже зробила

Британський прем'єр приїхав підписати двосторонній безпековий договір з Україною, що діятиме до нашого вступу до НАТО. Але головний момент лишився розмитим: про "гарантії безпеки" точно не йдеться (та й хто б їх дав у війні проти божевільної недоговороспроможної ядерної держави?). Насправді не йдеться навіть про "запевнення у безпеці" (assurances, як було в сумнозвісному Будапештському меморандумі) - хоча Сунак демонстративно вжив цей термін на пресконференції, на противагу оптимістичному вживанню слова "гарантії" Зеленським.

По факту в оприлюдненому документі йдеться тільки про "співпрацю у сфері безпеки" і "допомогу у сфері безпеки"

По факту в оприлюдненому документі йдеться тільки про "співпрацю у сфері безпеки" і "допомогу у сфері безпеки".

Питання: нащо тоді наші ЗМІ, депутати, керівники міністерств радісно кажуть про "гарантії безпеки"? Британія за цим документом обіцяє нам військову підтримку (але саме "підтримку" - отже, основні зусилля мусять бути нашими, перекинути війну на плечі Великої Британії не вийде), фінансову підтримку, консультаційну підтримку, інше до нашого вступу до Альянсу. Але ніде не прописані ніякі "гарантії".

По суті, цей договір є офіційним підтвердженням того, що Велика Британія і так вже зробила (надання грошей, зброї, технологій, навчання військових, надання розвідданих). І продовжує робити.

Медведєв написав, що британський військовий контингент в Україні буде прямим оголошенням війни Росії

А щодо безпосереднього "вписування" Британії за нас, то Дмитро Медведєв вже написав, що британський військовий контингент в Україні буде прямим оголошенням війни Росії. Тому єдиний варіант нашої безпеки - це вступити до НАТО. На яких умовах, з якою територією - це вже деталі.

Отже, знімаймо рожеві окуляри, скасовуймо феєрверки: ніхто гарантій безпеки нам не дає. Все, що здобудемо, - здобуватимем передусім самі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі