Стало ще гірше. Як змінилося трудове законодавство під час війни

Ці трансформації суттєво обмежують права людей і профспілок, а також суперечать європейським нормам

З початку війни прийнято кілька законів, що призвели до суттєвої трансформації трудового законодавства України.

Зокрема, законом щодо оптимізації трудових відносин запроваджено додаткові спрощені підстави для звільнення працівників з ініціативи роботодавців та фактично дозволено збільшувати робочий тиждень до 60 годин, а за мобілізованим працівником не зберігається середній заробіток.

Крім того, роботодавці отримали право відправляти своїх співробітників на час воєнного стану у відпустку без збереження заробітної плати (за власний рахунок) та без обмеження терміну.

Роботодавці отримали право відправляти своїх співробітників на час воєнного стану у відпустку без збереження заробітної плати (за власний рахунок) та без обмеження терміну

Законом щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва скасована обов'язковість норм трудового права для всіх, хто працює на приватних підприємствах менше ніж з 250 працюючими. Закон дозволяє "розірвання трудового договору за власним бажанням роботодавця" та "односторонню зміну роботодавцем істотних умов праці" - обидва ці положення порушують конвенції МОП та директиви ЄС. Цим законом також передбачено: знищення профспілкового імунітету - для звільнення та надурочних робіт не потрібна згода профспілки; нестабільна зайнятість - немає обмежень на застосування строкових договорів; безвідповідальність роботодавця за безпеку праці - трудовими договорами можуть встановлюватись виключення із стандартів безпеки праці.

Також ухвалено закон, що дозволяє державі конфісковувати майно профспілок

Також ухвалено закон, що дозволяє державі конфісковувати майно профспілок.

Зазначені трансформації трудового законодавства суттєво обмежують права людей праці і профспілок, суперечать міжнародним зобов'язанням України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Європейській соціальній хартії, порушують конвенції Міжнародної організації праці та директиви ЄС.

Європейський союз регулярно висловлює занепокоєння щодо радикальних трудових реформ та закликає уряд України привести реформи у відповідність до міжнародних трудових стандартів і принципів соціального діалогу.

Не дивно, що по рівню відповідності країн-кандидатів вимогам ЄС в царині соціальної політики Україна отримала найменшу оцінку.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі