Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
20.09.2023

Криве дзеркало: чому Путін так зациклився на нацизмі

Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову

На Петербурзькому економічному форумі 5 вересня Володимир Путін продемонстрував ще один приклад антисемітизму, напавши на свого українського колегу Володимира Зеленського, заявивши: "Західні куратори поставили на чолі сучасної України людину – етнічного єврея з єврейським корінням, з єврейським походженням". Путін охарактеризував Україну як "антилюдську сутність, яка є фундаментом, основою сучасної української держави". Він також охарактеризував ситуацію в Україні як "вкрай огидну, оскільки етнічний єврей прикриває прославлення нацизму".

Зацикленість Кремля на нацизмі використовується для виправдання вторгнення в Україну, начебто сучасного повторення "Великої Вітчизняної війни".

"Ми повинні побачити зв'язок між трагічними подіями минулих років та сьогоденням. Нацизм зазнав поразки у 1945 році, але сьогодні він проявляється в Україні та на Заході як русофобія (термін, яким Кремль часто зловживає), із уславленням нацистських військових злочинців", – сказав Путін.

Зловживання Кремля термінами "націоналізм", "нацизм" і "геноцид" не мають нічого спільного з їхніми словниковими визначеннями та повністю пов'язані з тим, як СРСР ставився до українських інакодумців та російського шовіністичного заперечення українців. Цього тижня Міжнародний суд ООН (МС) розглядає засудження Україною виправдання Росією того, що Україна нібито здійснила геноцид на Донбасі. Це Москва подала як причину, через яку вона розпочала свою так звану "спеціальну військову операцію". У березні 2022 року МС виніс попереднє рішення на користь України.

Зловживання Росією термінами "нацизм" та "геноцид" прикриває її головну мету – геноцид українців

Зловживання Росією такими термінами, як "нацизм" та "геноцид", прикриває її головну мету – геноцид українців під приводом "денацифікації" та військових злочинів, скоєних її армією та спецслужбами на окупованій території України. ООН визначає "геноцид" як "намір знищити національну, етнічну, расову або релігійну групу повністю або частково", що Росія робить з початку вторгнення.

У першій з двох доповідей вашингтонського інституту New Lines та монреальського Центру з прав людини імені Рауля Валленберга у Монреалі описується "організоване Росією підбурювання до геноциду", включаючи "заперечення існування українців" старшими російськими чиновниками та державними ЗМІ.

План геноциду РФ – частково знищити українську націю

П'ять актів, які на міжнародному рівні визначаються як геноцид, включають: вбивства, заподіяння тяжкої шкоди, навмисне заподіяння фізично деструктивних умов життя, введення заходів щодо запобігання народжуваності, дій щодо примусового переміщення дітей. Усі п'ять актів робить Росія проти українців. Два аналітичні центри заявили, що план геноциду РФ – "частково знищити українську національну групу може бути продемонстрований підбурюванням до геноциду, що лежить в основі нинішнього вторгнення, або разючими моделями та методами звірств, які передбачають політику воєнних дій".

Міжнародні організації, західні правозахисні організації, соцмережі та українська прокуратура широко документували тортури Росією цивільних осіб та військовополонених, вбивства ветеранів, вчителів, активістів громадянського суспільства, журналістів і політиків, зґвалтування дівчаток, жінок та чоловіків, депортацію дітей до Росії та руйнування українських культурних, історичних та релігійних об'єктів.

Руйнування Маріуполя призвело до загибелі понад 75 тис. осіб із довоєнного населення до 450 тис. осіб

Нічні російські атаки ракетами та дронами завдають ударів по бомбосховищам, шляхам евакуації, гуманітарним коридорам, житловим районам та життєво важливій інфраструктурі, такій як системи комунальних послуг. За оцінками, руйнування портового міста Маріуполя призвело до загибелі понад 75 тис. осіб із довоєнного населення до 450 тис. осіб.

У березні Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини при президенті РФ Марії Львової-Бєлової. Майбутні кримінальні звинувачення МКС стосуватимуться навмисного знищення Росією українського сільського господарства та експорту зерна як продовольчої зброї, що призводить до голоду в Африці та інших місцях, а також екологічних злочинів, найяскравішим прикладом яких стала терористична руйнація Каховської греблі у червні.

Кремль почав зловживати терміном "геноцид" у 2008 році, стверджуючи, що його вторгнення мало покласти край геноциду, нібито здійснюваному Грузією в Південній Осетії. Тоді не було геноциду з боку грузинів, як сьогодні немає геноциду з боку українців.

"Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову, висунувши хибну заяву про геноцид як підстави для дій зі свого боку, які є серйозними порушеннями прав людини щодо мільйонів людей по всій Україні", – заявило МЗС України.

Дегуманізація передувала Голодомору та Голокосту. Вона також відбувалася у російських державних ЗМІ та у політичному дискурсі з середини 2000-х

Дегуманізація передувала Голодомору та Голокосту. Вона також відбувалася у російських державних ЗМІ та у політичному дискурсі з середини 2000-х. Це підготувало російську громадськість, армію та розвідку до запланованого геноциду, який вони планували вчинити за допомогою свого вторгнення. Риторика дегуманізації, виражена "все більш ворожою мовою, заклала основу для заперечення існування України як держави, національної групи та культури".

Щодня російське державне телебачення та соцмережі відкрито говорять про наміри геноциду проти українців. "Денацифікація" була спрямована на знищення української національної ідентичності та заміну її проросійською ідентичністю, підпорядкованою Кремлю, де Україна нагадуватиме російську колонію, якою стала Білорусь Олександра Лукашенка.

Російські експерти відкрито говорять про свої геноцидальні наміри щодо України. Сергій Караганов, голова впливової російської Ради з зовнішньої та оборонної політики, закликав до депортації 1-2 млн українців до Сибіру та використання українських військовополонених як рабів для праці. У його доповіді також є заклик до знищення всієї української інфраструктури, щоб назавжди перешкодити Україні функціонувати як незалежній державі, тим самим поклавши край загрозі для Росії з боку "українського націоналізму".

В іншому російському плані, про який стало відомо, викладено мету Кремля щодо заселення Маріуполя 300 тис. росіян до 2035 року.

Набагато гірше, ніж будь-що в СРСР, пропагандистська машина Путіна поширила нормальність злочинів на ґрунті ненависті та дегуманізувала українців в очах росіян, змусивши їх повірити у шість міфів, які підкріплюють геноцид, який Росія чинить в Україні.

До них належать: Україна – держава, що не відбулася; Україна – не суверенна країна, а антиросійський проєкт, задуманий Заходом; Україна – маріонеткова держава Заходу; українська мова – штучний діалект російської мови; Україна – найкорумпованіша країна в світі, яка ніколи не буде прийнята в ЄС; денацифікація необхідна для захисту прав російськомовних, і Україна стане частиною Росії.

Впродовж двох десятиліть Кремль висував звинувачення перед дзеркалом зі своїм відображенням – хибні твердження, які звинувачують українців у тому, що робить сама Росія

Протягом майже двох десятиліть Кремль висував звинувачення перед дзеркалом зі своїм відображенням – усі ці неправдиві твердження, які звинувачують українців у тому, що сама Росія як злочинець робить чи має намір зробити.

Нацисти не правлять Україною, і Зеленський не є для них прикриттям. Найкращим підтвердженням цього є 35 тис. євреїв з усього світу, які цього місяця відвідали Умань, щоб відсвяткувати єврейський Новий рік Рош ха-Шана і вшанувати місце поховання засновника хасидизму.

Росія – єдиний гравець, який чинить геноцид на Донбасі та в інших частинах України, які окупує або бомбардує. Російськомовні жителі України ніколи не відчували себе репресованими та ніколи не просили звільнення з боку Росії.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі